A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán jártunk

2021.05.12. 17:30

Vírusfertőzötten szült – járványhelyzet a szegedi szülészeten – fotók

Csaknem 3000 gyermek született Szegeden a járványhelyzet alatt, volt olyan kismama, akit a járványkórházból vittek szülni. Eközben nőgyógyászati műtétek is zajlottak, sokakat rosszindulatú daganattal operáltak. Bár a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika is nehéz évet tudhat maga mögött, fejlesztésre mégis jutott idő.

Kiss Anna

Fotó: Török János

A koronavírus-járvány ellenére sem csappant meg a gyermekvállalási kedv a Dél-Alföldön. Ezt jól bizonyítja az, hogy ta­valy, a járványhelyzetben, csaknem 3000 gyermek született az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, ahol most is folyamatosan zajlanak a szülések.

Németh Gábor, a klini­­ka igazgatója lapunknak el­­mondta, az egészségügy minden szegmensét, így a szülészeti és nőgyógyászati ellátást is komoly kihívások elé állította a járvány.

– Több orvosunk és ápolónk is a járványügyi központba lett átvezényelve, miközben a klinikán gondoskodnunk kellett külön kórterem és szülőszoba kialakításáról a fertőzött várandósok és újszülöttjeik részére. Emellett nehézséget jelent az is, hogy a koronavírusos kismama szülését a személyzetnek teljes védőöltözetben kell lebonyolítania, ebben pedig nehézkes az operáció és a kommunikáció is – részletezte.

Németh Gábor elárulta azt is, hogy többen is fertőzötten szültek a szegedi klinikán.

Azonban ha a születés után sem az édesanyának, sem az újszülöttnek nem volt tünete, akkor 2 nap múlva elhagyhatták a klinikát.

– Fontos, hogy a koronavírusos anyától nincs elkülönítve a gyermeke, csak addig a néhány órás megfigyelésig, amit a járványhelyzettől függetlenül is elvégzünk mindig. Tehát ha az anya és a baba is tünetmentes, akkor egy szobában vannak, sőt, a szoptatás is engedélyezett

– mutatott rá.

Persze voltak olyanok is, akik már tünetekkel, rossz egészségügyi állapotban hozták világra gyermeküket. Ennek kapcsán a klinika igazgatója egy sikertörténetről is beszámolt.

 

– Az egyik kismama a fertőzés következtében a járványkórházba került, innen hozták át mentővel a klinikára, ahol azonnali császármetszést vé­geztünk nála, ezután egyből visszaszállították, a csecsemő pedig nálunk maradt megfigyelésen. Az igen súlyos tünetek ellenére a kismama meggyógyult, és a baba is egészséges – részletezte.

Hozzátette, jó hír az is, hogy Szegeden egyetlen koronavírusos édesanya vagy újszülött sem hunyt el.

Kérdésünkre elmondta, a szü­­lések mellett a nőgyógyászati beavatkozások is folyamatosak, hiszen a rosszindulatú daganattal kapcsolatos műtéteket a korlátozások alatt is végezték, naponta legalább 2-3 ilyen műtét volt. Emellett azok a betegek is ellátást kaptak, akiknek az állapota rosszabbodott volna kezelés nélkül. Megjegyezte, most már az egynapos sebészeti műtétek is zajlanak, csütörtöktől pedig már az elektív beavatkozások is engedélyezettek. Fontos tudni, hogy a vizsgálatokra továbbra is időpontot kell kérni, valamint vagy negatív PCR-teszt birtokában, vagy oltási igazolvánnyal kerülhetnek a betegek felvételre.

 

Ugyanakkor a nehéz helyzet ellenére a fejlesztésre is jutott idő a klinikán.

– Megújultak a szülőszobák, az újszülött intenzív osztály, a gyerekágyas részleg és az új­szülöttosztály is. Emellett a nőgyógyászati vizsgáló részt is fejlesztettük, ugyanis egy határon átívelő román–magyar projektben ultrahangkészülékeket, laparoszkópos tornyot, hiszteroszkópos műszereket és vizsgálóágyakat is vásároltunk

– sorolta a legfontosabb fejlesztéseket. Németh Gábor megjegyezte, az idei cél az, hogy a második emeleti műtőrészleget is 21. századi színvonalúvá tegyék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában