Hódmezővásárhely-Makó

2021.06.01. 19:30

635 millió forint plusztámogatást kap a kórházfejlesztés

Lázár János országgyűlési képviselő közbenjárására 635 millió forint plusztámogatást kap a hódmezővásárhelyi és makói kórházat magába foglaló Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ. A támogatás mellé egyfajta „védettségi igazolványt„ is kapott az intézmény, a kormány ugyanis nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította az ott zajló fejlesztéseket.

Kovács Erika

20210416 Hódmezővásárhely Bővítik a vásárhelyi kórházat. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Védettségi igazolvány” és 635 milliónyi többletforrás a kórházfejlesztésnek! – adta közzé a június 1-jétől hivatalos információt Lázár János országgyűlési képviselő.

- Magyarország kormánya nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a Hódmezővásárhely-Makó kórházfejlesztést. Ezzel egyidejűleg sikerült 635 millió forintnyi többletforrást is kiharcolnunk a térség legfontosabb egészségügyi intézményének fejlesztésére. Szükség volt mindkét győzelemre, hiszen a kórházunkat nemcsak a világjárvány, hanem a helyi politika is nehéz helyzetbe hozta. A kiemelt beruházássá nyilvánítás azonban olyan a kórházfejlesztésnek, mint a védőoltás az emberi szervezetnek. Immunitást, védettséget ad a politikai vitákkal szemben. A kórház közös ügyünk. Mindannyiunk érdeke, hogy fejlődjön, hiszen nincsen kormánypárti vagy ellenzéki egészségügy – fogalmazott Lázár János.

A vásárhelyi kórházban az emeletráépítés után 21. századi körülmények közé kerül a bel- és a gyermekgyógyászat is. Fotó: Frank Yvette

Mint lapunk is megírta, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó a Szatmárnémetiben működő Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesülettel közösen nyert egy 9,266 millió euró összértékű pályázatot, amiből több mint 7 millió euró Hódmezővásárhelyre és Makóra érkezett.

Ebből a forrásból többek között a hódmezővásárhelyi szakrendelőre 2 emeletet építenek, ahová a belgyógyászat és a gyermekosztály költözik majd. Jelentős forrást fordíthatnak eszközbeszerzésekre is. Makón a krónikus osztály kialakítását, illetve a sebészeti osztály fejlesztését is érinti a pályázat.

A pályázat elnyerése óta azonban az építőanyagok és az élőmunkaerő drágulása miatt kevésnek bizonyult a forrás. Ezért is fordult a kórház vezetése Lázár Jánoshoz segítségért.

A támogatásról és nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánításról szóló kormányrendelet május 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A fejlesztés befejezéséhez az egészségügyi ellátó központ 599 millió 274 ezer 584 forint, illetve további 35 millió 500 ezer forint többlettámogatást kap a központi költségvetéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában