Helyi közélet

2021.06.20. 18:56

Bartók-központ épül a szomszédban

A napokban a határ túloldalán, Nagyszentmiklóson, a volt evangélikus templom kertjében letették a Bartók Béla Kulturális Központ alapkövét. Nagyszentmiklós a Bánság meghatározó városa volt egykoron, ahol mindig is több nemzetiség élt, és jelenleg is többnyelvű a lakossága. Az 1881-ben itt született Bartók Béla ebben a soknyelvű, soknemzetiségű közegben nőtt fel, nem véletlen, hogy ez későbbi írásaiban többször megjelenik.

Szabó Imre

Forrás: Fotó: Fekete Éva Viktória

Szikszai Zsuzsanna, a makói József Attila Múzeum igazgatója ott volt az ünnepségen. Értékelése szerint ez egy nagyon fontos történelmi esemény a makóiak számára is, hiszen Bartók ebben térségben nevelkedett, sokat járt a Maros-parti városban és szűkebb környékén, illetve mind a mai napig az ő szellemisége szerint oktatják zenére az itt élő gyerekeket. Szobra a helyi általános iskola művészeti tagintézménye előtt áll, amely a nevét viseli. De a máig eleven kötődést jelzi az is, hogy a kiszombori határátkelőnél nagyon sok makói kerékpározik át Nagyszentmiklósra különböző kulturális események kapcsán.

Fotó: Fekete Éva Viktória

A Tamás Sándor vezette Pro Bartók Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja, a makói születésű Kerek Ferenc közösen érte el, hogy hamarosan megépül ez a központ. – A régi evangélikus templom melletti üresen álló telket megvásárolták, és hozzáfogtak az épület terveinek elkészítéshez. Az eddigi munkálatokhoz eddig csak a saját forrásaikat használtak fel. Nemsokára elkezdődnek az építkezési munkálatok is. Remélhetőleg sok támogató áll a nemes célkitűzés mellé, határon belül, határon túl – tette hozzá Szikszai Zsuzsanna.

Fotó: Fekete Éva Viktória

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában