Helyi közélet

2021.06.01. 15:11

Belelátnak a fákba Csongrádon

Egy úgynevezett fakopp készüléket szerzett be a Városellátó Intézmény Csongrádon. A hárommillió forintos műszerrel rövid idő alatt képet kaphatnak a fák belső állapotáról.

M.A.

Több ezer fa szépíti a várost. Fotó: Majzik Attila

Fotó: Majzik Attila

– A fakopp készülék segítségével megtudhatjuk, hogy a fa belseje mennyire van elkorhadva, ebből pedig arra vonatkozóan is következtetéseket tudunk levonni, hogy milyen a fölső ágrendszer tápanyag-ellátottsága – számolt be a Délmagyarországnak Dékány-Lantos Anikó.

A Város­ellátó munkatársa az eszköz működésével kapcsolatban elmondta, a gép érzékelőit a háncsrétegbe kell beszögelni, majd ezeket megkopogtatni, a készülékhez tartozó program pedig a fában terjedő hang alapján tud képet alkotni. Az eszköz így segít megállapítani, hogy a ránézésre még nem károsodott egyedek valóban egészségesek-e vagy sem.

Több ezer fa szépíti a várost.
Fotó: Majzik Attila

Csongrádon több ezer fa található a városban. Rendkívül gazdag a faállomány, ugyanakkor eléggé elöregedett is egyben.

– A városunkban az egy négyzetméterre jutó fák száma kimeríti a ligeterdő fogalmát, nekünk pedig a fás város és az élhető város közötti egyensúlyt kell mindenekelőtt megtalálnunk. Az elmúlt harminc évben nem sok fapótlás történt, az állomány pedig elöregedőben van. A platánfák ugyan egész jól állnak, de a hárs- és a juharfák, illetve a japánakácok nagyon elöregedtek. Egyelőre a problémásnak látszó fáknál használjuk a fakoppot. Nagy előrelépés számunkra a most beszerzett műszer, a program által szolgáltatott adatok megkönnyítik a fák sorsával kapcsolatos döntést – tette hozzá Dékány-Lantos Anikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában