Megint irtják a szúnyogokat

2021.06.05. 09:41

Először a magasból permeteznek

Kétszáz hektáron szórt és szór ki szúnyogirtó szert az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Csongrád-Csanád megyében a héten. Egyelőre csak légi irtást terveznek, de amint fokozódik a helyzet, bevetik a földi melegködös módszert is.

Suki Zoltán

20200810 Szeged Légi szúnyogirtás a város felett. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette/ archív fotó

Csongrád-Csanád megyében is folytatja a harcot a szúnyogok ellen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, vagyis azok a vállalkozások, amelyekkel leszerződtek. A megyében a mostani héten kétszáz hektáron végeztek, illetve végeznek légi szúnyogirtást, jellemzően a Ti­­sza vonalán. Aki figyelt, láthatott gépeket Szegednél, de Algyőn és Mártélyon is.

Hogy megelőzzék a tavaly­előttihez hasonló helyzetet, szúnyogirtásra a 2020 és 2022 közötti időszakra összesen 4 milliárd 743 millió forintot különítettek el. Ebből az összegből évente várhatóan kilencszáz te­lepülésen, egy–hat alkalommal gyérítenek.

A programban légi és földi biológiai módszerrel összesen legfeljebb 30 ezer, míg földi kémiai módszerrel legfeljebb 770 ezer hektárt kezelnek.

A szúnyoggyérítést végző cégek kártevőirtó tevékenységi engedéllyel rendelkeznek. A közreműködő szakembereknek egészségügyi gázmesteri, illetve kártevőirtó szakmunkás képesítésük van, a munkák szervezésében műszaki és környezetvédelmi végzettséggel rendelkezők is részt vesznek. Minden felhasznált irtószer rendelkezik a közegészségügyi hatóság engedélyével.

Földi járműről ULV vagy melegködös technológiával végzik a kifejlett szúnyogok elleni védekezéseket. Az ULV eljárást általában nagyobb forgalmú helyeken alkalmazzák, mert a képződött permetfelhő kevésbé zavarja a közlekedést. A melegködképző generátorokat a növényzettel jobban fedett területeken érdemes használni, mivel az apró cseppekből álló permetköd behatolóképessége sűrű bozótos részeken is megfelelő.

Fontos, hogy a felhasznált ir­­tószereket a közegészségügyi hatóság engedélyezi a hatóanyagok közös európai uniós listája alapján.

A konkrét felhasználást a megyei kormányhivatalok és járási hivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei ellenőrzik. Az ellenőrzésekbe a területi katasztrófavédelmi igazgatóságok munkatársai is bekapcsolódnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában