a nemzeti összetartozás napja

2021.06.04. 18:27

80 évet vártak az emlékműre Mindszenten – Fotók

A nemzeti összetartozás napján, a városháza előtt felavatták azt az országzászló-emlékművet, amire már több mint 80 esztendeje várt a közösség. Ezzel egy időben fekete zászlós demonstráció is zajlott a szomszédos téren, mintegy húsz résztvevővel.

Fotók: Török János

Fotó: TOROK JANOS

– A nemzeti összetartozás napján köszönetet kell mondani mindazoknak, akik 101 esztendeje nap mint nap a maguk lehetőségeivel és eszközeivel éltetik, erősítik a magyarság együvé tartozását – hangsúlyozta Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke az avatóünnepségén. A politikus hangsúlyozta, hogy a szabadság, az önrendelkezés, a nemzeti összetartozás és a hit kulcsfontosságúak, mert nemcsak megtartották ezer éven át a magyarságot, hanem segítettek abban is, hogy lélekben kitörjünk a ránk kényszerített trianoni rabságból.

Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy az országzászló a magyar államiság, a magyar nép összetartozásának egyik legfontosabb szimbóluma, hűség a múlthoz, erő a jelenben, remény a jövőhöz.

Zsótér Károly mindszenti polgármester úgy fogalmazott, közösségük több mint 80 éves adósságát törleszti az országzászló felállításával.

– A tervek nemcsak a neobarokk stílusú épületet tartalmazták, hanem a körülötte lévő teret is. A park központi eleme az országzászló lett volna, amely megtalálható az épület 1930-as évekből származó vízfestékes látványtervén is – mondta.

A város régi vágya volt, hogy megépülhessen a korabeli tervek alapján megálmodott emlékmű, de nem volt rá pénzük.

Pálinkó György Vince képviselő a támogatás érdekében levelet írt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 10 millió forinttal járult hozzá az emlékműhöz, amelyen a féltérdre ereszkedett apród figuráját Németh Erika szobrászművész készítette.

Az ünnepségen Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat elnöke Latorcai Jánosnak névre szóló emlékérmet adott át a megye névváltozásának első évfordulója alkalmából.

Az emlékműavatóval egy időben, a szomszédos Szabadság térre Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere fekete zászlós demonstrációt hirdetett. Az avatóünnepségen eredetileg Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott volna beszédet, a demonstrálók neki akarták megmutatni, hogy ők a csendes többség. Az eseményt végül a polgármesteri hivatal előtti tér túloldalán tartották alig húszan, de fél 4-kor elhagyták a helyszínt. Egy demonstráló, hóna alatt Rákosi Mátyás bekeretezett fényképével, csatlakozott a szoboravató ünnepség résztvevőihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában