Szeged

2021.06.10. 15:51

Felhők takarták a napfogyatkozást – Fotók

Nem kedvezett az időjárás azoknak a kíváncsiaknak, akik csütörtökön déli órákban a részleges napfogyatkozást szerették volna megfigyelni – felhők lepték el az eget és alig engedték látni a Napot.

Imre Péter

Fotó: Karnok Csaba

Barna Barnabás, a Magyar Csillagászati Egyesület szegedi csoportjának nevében a megyeszékhelyen lévő Agóra udvarára hívta, várta az érdeklődőket speciális szemüvegekkel és távcsövekkel.

Kevesen érkeztek, valószínűleg a szomorú, szürkés időjárás riasztott el sokakat.

– A gyűrűs napfogyatkozás részleges változatát figyelhettük meg ezen a napon, ha szerencsénk volt. Az égi tünemény legjobban az Északi-sark közelében, például Kanada és Oroszország északi részén, valamint Grönlandon volt látható, ezeken a helyeken 90 százalék feletti arányban, míg Magyarországról, Szegedről szemlélve csupán 3-4 százalékban takarta el a Hold a Napot – magyarázta az SZTE-n dolgozó csillagász és kutató, Barna Barnabás. Azzal folytatta: szerencséjükre a szétrebbenő, elvonuló fellegek 10-15 perces lehetőséget adtak arra, hogy láthassák a jelenséget – sajnos, akkor sem túl sokat belőle.

A napfogyatkozás nagyjából 12.50-re véget is ért.

– Nekem szerencsém volt, szabad szemmel, a már ismert elsötétített speciális bevonatú szemüvegen keresztül és távcső segítségével is megfigyelhettem a részleges napfogyatkozást. Fantasztikus élmény volt! Remélem, lesz majd olyan alkalom is, amikor tisztább lesz az égbolt és jobb körülmények között gyönyörködhetünk a látványban – mondta el kérdésünkre válaszolva az Agórán dolgozó Toman Pál.

Mivel különböző ingyenes prospektusokkal „toborzót” is tartottak a Magyar Csillagászati Egyesület szegedi csoportjának tagjai, többekről – így Toman Pálról is – kiderült, szívesen hódolnának hobbiként a csillagászatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában