sajtótájékoztatót tartottak

2021.06.16. 19:02

Folytatódik az makói Csipkesor megújulása

Újabb eleme újul meg a makói főtér meghatározó épületegyüttesének, a Csipkesornak ősszel – hangzott el Farkas Éva Erzsébet polgármester szerdai sajtótájékoztatóján, amit fogadóórájának szünetében tartott. Előtte nem sokkal találkozott az épületrészben üzlethelyiséget bérlők képviselőivel.

Szabó Imre

 A Csipkesort lezáró tömb földszintjének homlokzati felújítása ősszel indulhat. Fotó: Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Nagyjából 400 millió forintba került az 1964-ben épült Csipkesor alsó szintjének tavalyelőtti felújítása. A beruházás keretében rendbe tették az ottani üzleteket, korszerűsítették azok fűtésrendszerét, a járda új burkolatot kapott, fölé terasz épült, a gyalog- és a kerékpárutat pedig jól láthatóan elválasztották egymástól, továbbá megszépült a zöldterület is.

Azt is megírtuk, hogy az épületegyüttest a városháza felől lezáró egykori Korzó kaszinó tetejét is rendbe hozták tavaly 28 millióból az érintett 6 lakás lakói és az önkormányzat összefogásával.

A Csipkesort lezáró tömb földszintjének homlokzati felújítása ősszel indulhat. Fotó: Szabó Imre

Most az épületegyüttes másik végét lezáró tömb alsó szintjének megújulása következik. Ez teljes egészében önkormányzati tulajdonban van, benne üzlethelyiségek találhatók, amelyeket kereskedők, vendéglátósok bérelnek. Csak egy áll üresen.

A homlokzat egységes arculatú felújításának költségét a város állja majd, az ajtók, kirakatok cseréjének költségét ugyanakkor várhatóan megosztják a bérlők és az önkormányzat között, fele-fele arányban.

Hogy mindez miként is nézzen ki, arról a városi főépítésszel konzultálnak – ő halvány, természetes színeket javasol, illetve egységes küllemű reklámtáblákat. Egyelőre nem lehet pontosan tudni, mindez mennyibe kerül, most kérik be az árajánlatokat. A munkát is csak ősszel kezdik, hogy az idegenforgalmi szezont ne zavarják meg.

Ha a kivitelezés befejeződik, már csak a Csipkesor középső részének emeletét kell felújítani. Ez persze nem lesz egyszerű, mert ott magántulajdonú lakások vannak, és ezekre jelenleg pályázati forrás sincs. A lépcsőházi lakóközösségeknek kell majd összefogniuk, de az önkormányzat is segít a szervezésben, illetve ha a költségvetés helyzete lehetővé teszi, a homlokzati felújítások támogatási keretéből is kész adni erre a célra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában