Balesetveszélyesen megnőtt a gyom

2021.06.22. 10:58

„Gazdátlan” a Laktanya utca

Embermagasságú nád az árokban, mellig érő gyomok és vadvirágok a zöld sávban: ez fogadja a járókelőt a Laktanya utca középső szakaszán. Kiderült, hogy a terület vagyonjogi átadását hiába kérte az önkormányzat a Napfénypark beruházójától. Jogi útra terelték az ügyet, a gazt pedig lekaszálják.

Farkas Judit

20210615 Szeged Égig érő fű és nádas (helyenként levágva) a Laktanya utcában. Képen: gaz Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– A Laktanya utca középső szakaszán akkora már az árokban és a járda melletti zöld sávon a gaz, hogy a Teve utcából kikanyarodva az utat sem lehet rendesen belátni – panaszolta olvasónk a Vadaspark lakóparkból. Végigjárva az említett utcát, azt láttuk: az Exicom és a rendőrségi épületek előtt rendben van tartva a zöldterület, a köztük lévő szakaszon viszont az árokban néhol már embermagasságú a nád, mellmagasságig érő gyomok, vadvirágok nőnek. Az utcára lakóépület nem nyílik, kertek és garázsfalak, parkolók határolják az egyik oldalon.

Nem találtuk a felelőst

A környezetgazdálkodásnál érdeklődve megtudtuk, hogy a kérdéses területet nem a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. kezeli. A Szegedi Vízmű Zrt.-nél is érdeklődtünk, de kiderült, hogy a kérdéses árok nem tartozik a társaság üzemeltetésébe. Májusban kezd­­ték meg a kezelésük alá tartozó nyílt árkok kaszálását és tisztítását. A karbantartási munkálatokat folyamatosan, ütemezési terv szerint végzik a városrészekben –

fontos azonban tudni, állt a Vízmű válaszában, hogy nem csak a szolgáltató feladata a nyílt árkok rendben tartása.

Ha a jogszabály másként nem rendelkezik, az ingatlan tulajdonosának (ke­­zelőjének, használójának) kell gondoskodnia az ingatlan előtti járdaszakasz és az úttestig terjedő zöldterület, a járdaszakasz melletti nyílt árok és műtárgyai tisztán tartásáról.

Nem véletlen

Érdeklődtünk szeged önkormányzatánál, a Laktanya utca esetében kinek a kötelessége a nevezett rész rendben tartása? A határos kertekhez tartozó társasházak lakástulajdonosai, a garázsok tulajdonosai felelnek érte? A válaszból kiderült, hogy nem véletlenül tűnik gazdátlannak az utca említett szakasza.

Nem zajlott ugyanis még le a kérdésben érintett Laktanya utcai árok és járda melletti zöld sáv vagyonjogi átadása,

mégpedig a Napfénypark bevásárlóközpont beruházója (egykori Móraváros Kereskedelmi Központ Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft., névváltozás után SPO Invest Hungary Kft.) részéről Szeged önkormányzatának.

Jogi útra terelték

Az önkormányzat már többször kezdeményezte a helyzet megoldását, de a beruházó elzárkózott a vagyonjogi átadás elől, ezért az önkormányzat a szerződéses kötelezettségek teljesítése érdekében jogi útra terelte az ügyet. Bár a jogi helyzet még nem oldódott meg, ígéretet kaptunk arra, hogy az önkormányzat heteken belül rendbe teszi a kérdésben érintett területet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában