A közösség erejét méltatták Dorozsmán

2021.06.12. 16:39

Hatszáz szeletes tortával ünnepelték a 200 éves szélmalmot – Fotók

Idén 200 éves a kiskundorozsmai szélmalom, amit három napon át ünnepelnek. Szombaton látványőrlést volt, megrendezték a Kárpát-medencei Nótaénekesek emlékműsorát Dankó Pistáról, majd a rendezvényt a 600 szeletes tortával elfogyasztásával zárták.

Munkatársunktól

Szeged Kiskundorozsma 2021.06.12. a szélmalom 200 éves Képen: Fotó: Török János délmagyar TJ DM

Fotó: TOROK JANOS

Vásári hangulat uralkodott szombaton a dorozsmai szélmalom körül, ahol ezen a napon ért véget a háromnapos rendezvénysorozat, amit a legendás építmény 200 éves évfordulója alkalmából rendeztek. Délelőtt látványőrléssel folytatódott a programok sora, majd miközben a hivatalos megnyitóra várt a közönség, a színpad mögött a Dorozsmai Maszkos Kórus tagjai rackajuhból készült pörköltet készítettek.

A huszonöt kiló húsból főtt étel éppen elkészült mire befutott B. Nagy László országgyűlési képviselő, aki nem hagyta ki a kóstolót. Árendás Péter, aki felajánlotta erre a napra a jószágot elárulta, az a pörköltjük titka, hogy együtt kell elkészülnie a bográccsal.

Mihálffy Béla önkormányzati képviselőtől pedig azt tudtuk meg, hogy egy hónapja készültek erre a háromnapos ünnepre, de a pályázatírással, felkészüléssel együtt ez öt hónap volt, úgy hogy akkor még nem tudták, lehet-e majd rendezvényt tartani.

B. Nagy László megnyitó beszédét múltidézés kezdte, a szélmalom és Kiskundorozsma történetéről beszélt.

– Nagyszerű érzés ilyen közösség előtt beszédet mondani, megemlékezni a múltról a hagyományokról, tisztelve elődeink építő munkáját, összefogni azért, hogy folytassuk az otthonunk, környezetünk építését. Szerencsés vagyok, hogy néhányukat már régóta személyesen is ismerem

– zárta beszédét.

Botka László polgármester szavait Fodor Antal önkormányzati képviselő, vagyongazdálkodási tanácsnok tolmácsolta. Elmondta, elkészült Dankó Pista életnagyságú szobra, amit a dorozsmai hagyományőrzők szervezésében nyáron avatnak.

– Két dolog miatt vagyunk itt. Elsősorban a malmot ünnepeljük, de a másik, hogy leginkább egymást. A közösségért vagyunk itt

– fogalmazott a képviselő.

A délutáni népzenei találkozó után Mihálffy Béla szelte fel a 600 szeletes tortát, majd a Gypo Cirkusz koncertje zárt a háromnapos dorozsmai ünnepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában