A belépés ingyenes

2021.06.17. 16:00

Idén is csobbanhatunk a tiszaszigeti strandon, rendbe tették a bányató környékét

Megkapta a hivatalos engedélyt a Szigeti Szabadstrand, június közepétől egészen augusztus végéig fürödhet benne Tiszasziget apraja-nagyja. A területet önkéntesek tették rendbe a nyári szezonra.

Tóth A. Péter

A nyári szünet ideje alatt bárki biztonságosan megfürödhet a tiszaszigeti bányatóban. Fotó: Tiszasziget Önkormányzata

Fotó: Tiszasziget Önkormányzata

– Gyerekfejjel nyaranta ahol tudtunk, ott fürödtünk, akár az élő Tiszában vagy az öntöző­csatorna partján. Ez nem volt veszélytelen, de szerettünk egymás előtt hencegni a kunsztokkal

– mesélte lapunknak Ferenczi Ferenc polgármester. Hozzátette, a 2006-os árvíz idején két bányató született a község határában, innen hordták az agyagos homokot a töltések megerősítéséhez. Az egyik bányató szinte kínálta magát, lankás partja kellemes és biztonságos fürdőzést tesz lehetővé.

2015-ben az ötletet Leader pályázati forrásból sikerült megvalósítani, a strandra azóta bója, mentőcsónak, kiülő és egy kis vízi csúszda is érkezett. Helyi önkéntesek minden tavasszal rendbe teszik a vizesblokkot, lenyírják a füvet, kulturált helyet biztosítanak a szabadidő hasznos eltöltéséhez. Az előkészítő munkában idén is lelkes szülők és családtagjaik vettek részt, Ferenczi Ferenc mellett idősebb és ifjabb Palotai Zoltán széppé varázsolták a tópartot. Sisák Ferenc helyi vállalkozó a parti homokozóba több köbméter tiszta homokot szállított.

A nyári szünet ideje alatt bárki biztonságosan megfürödhet a tiszaszigeti bányatóban. Fotó: Tiszasziget Önkormányzata
Fotó: Tiszasziget Önkormányzata

A vízminőség-ellenőrzéshez szükséges mintavétel után a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal június 15-től ismét engedélyezte, hogy augusztus 31-ig a Szigeti Szabadstrand természetes fürdőhelyként működhessen. A tóparti strand a hét minden napján 10 és 19 óra között ingyenesen látogatható. A 14 éven aluliak csak felnőtt kíséretében tartózkodhatnak a kerítésen belül, és kutyát a strand területére bevinni tilos.

– Egy-egy forróbb hétvégén 50-60 ember is megcsobban a tóban, nagyszülők az unokákkal szívesen játszanak a lankás-homokos parton. Úgy tudom, ez Magyarország legkisebb strandja, de a szívünknek mindenképpen a legkedvesebb

– fogalmazott a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában