Az ártéri pangó vízben is irtanak

2021.06.17. 18:00

Képeken a szúnyoginvázió elleni harc Mindszenten – Galéria

Két évvel ezelőtt nyáron a rekkenő hőség akadályozta a légi irtást, akkor az ideihez hasonló szúnyoginvázió lepte el Mindszentet is. Most részben a kiáradt Tisza utáni pangó vizek okoznak gondot.

Munkatársunktól

Az önkormányzat melegködös irtást végeztetett a belterületen is. Fotó: Mindszent Város Önkormányzata

– A korábbi csapadékos idő és a kiáradt Tisza utáni pangó víz a szúnyoglárvák melegágya. Ez tovább rontja a helyzetet, hiszen a kikelt, már most tetemesnek mondható populáció egyelőre csak töredéke annak, ami ez­­után kel ki. Egy-egy kémiai irtást követően az akkor éppen kifejlett egyedek pusztulnak el, de már a következő napon kikel a friss új vérszívó

– mondta lapunknak Farkas Zoltán, a helyi önkormányzat városüzemeltetési csoportjának vezetője arra a kérdésre, vajon a pangó vizek mennyire rontják az egyébként is tragikus helyzetet.

A szabadstrandot a Bárka vezetőivel idén közösen üzemeltető Koczka Gábor lapunknak azt mondta, a légi és a szárazföldi beavatkozások hatása egyértelmű, ám utána rövid idő alatt ismét besűrűsödik a szúnyogállomány. Ennek ellenére optimista, hétvégén rendbe teszik a part elkerített, kutyásoknak szánt részét, következő héten kipakolják a szabadstrand látványát meghatározó, jellegzetes napernyőket. Reméli, hogy sikerül tartósan gyéríteni a szúnyogokat.

A megkérdezett helyiek szerint is fellélegezhettek az irtást követő, főleg szeles napokon, de szabadtéren sajnos ismét alig lehet megmaradni.

Először a földön, majd a levegőben is felvették a harcot a szúnyogokkal a településen. A légi permetezést Mindszentnek is a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) engedélyezte. Június 10-én a város nemrég vásárolt melegködös szúnyoggyérítő gépe állt munkába és járta végig a települést, majd június 12-én szintén saját forrásból légi kémiai irtás is volt a városban – válaszolt megkeresésünkre a helyi önkormányzat.

A földi irtást az esti órákban kezdték meg, és egész éjszaka járták a település utcáit: ködbe borult a töltés oldala, az üdülőterület és a strand, majd szépen lassan a lakóövezet utcái is. A felhasznált készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, meleg vérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Szerda este a strandon és az üdülőben, a sportpályán, a temetőnél, a templomnál és kertjében, illetve a kegyeleti parknál is irtott az önkormányzat saját melegködös eszközével. A pangó vizekben pedig hamarosan drónnal kiszórható lárvaölő szerrel próbálkoznak.

Az önkormányzat ugyan tervez további nyári irtást, ám az alapütemterv feletti, alkalmanként több százezer forintos gyérítéshez lakossági hozzájárulást remélnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában