Szeged

2021.06.16. 12:00

Nem tehettek mást, kivágták a Honvéd téri baglyos fát

Megműtötték a Honvéd téri, majd 40 éves ezüstjuhart – írta meg lapunk 2017 márciusában. A beavatkozással akár tíz évet is nyerhet a játszótéri fa, állt cikkünkben, végül csak négy lett belőle. A napokban ki kellett vágni, mert már nem volt stabil. A Széchenyi téri „disznófa” viszont megmenekült.

Farkas Judit

2017-ben „műtötték meg” az ezüstjuhart a Honvéd téren. A napokban ki kellett vágni. Fotó: Frank Yvette

A Honvéd téri játszótér ezüstjuharfájáról Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. igazgatója 2017-ben elmondta, az ezüstjuhar meg­gyengült a korral járó gombás, majd cincérlárva-károsodás után.

A tomográfiás vizsgálat azonban azt mutatta, hogy a fa megmenthető. A fertőzést meg tudták állítani üregeléssel és sebkezeléssel, a korona könnyítésével és csonkolásával – abban lehetett reménykedni, hogy akár tíz évig is életképes maradhat. A környezetgazdálkodás vezetője hangsúlyozta, fontos a rendszeres kontroll is, hogy ha veszélyessé válik a fa állapota, azonnal be tudjanak avatkozni.

2017-ben „műtötték meg” az ezüstjuhart a Honvéd téren. A napokban ki kellett vágni. Fotó: Frank Yvette

Az ezüstjuhar egyik ágcsonkjába egy baglyot faragtak, a törzsén nyitott hatalmas üreget pedig hamar megszerették a gyerekek. Szinte mindig bujkált benne valaki – az üregbe egy felnőtt is belefért volna. Sajnos azonban a legutóbbi kontrollvizsgálat azt mutatta, hogy a fa már nem menthető, nagyon kevés volt rajta az élő rész.

– A cincérek károsítása miatt már annyira nem volt stabil, hogy egy játszótéren a rendszeres kezelés ellenére sem lehetett megtartani

– magyarázta kérdésünkre Makrai László.

Szintén 2017-es cikkünkben említettük a Széchenyi téri „disznós” platánt is. A közismert fán szintén erős üregelést és sebkezelést kellett végezni egy korábbi fagyás gombásodása miatt. Nem minden fát lehet így megmenteni, és az eljárás költséges – de mint megtudtuk, a platánnál bevált. Azóta is jó állapotban van a szegediek disznófája. Megakadályozták a további gombásodását, de a platán eleve ellenállóbb fafaj, mint az ezüstjuhar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában