Verseny és gálaest Mártélyon

2021.06.16. 13:42

Ki tud többet a magyar nótáról?

A mostanra lassan eltűnő magyar nótának szentelnek egy egész napot szombaton Mártélyon. A legjobb, határon túlról is érkező versenyzők az esti gálakoncerten léphetnek fel a helyi művelődési házban. 

Munkatársunktól

Ki tud többet a magyar nótáról, ezen belül Dankó Pistáról három percben? elnevezésű versenyt és gálaműsort tartanak szombaton a Mártélyi Művelődési Házban. Ahogy az eseményt szervező Kárpát-medencei Rendezvényszervező Egyesület elnöke, Fejes Ernő lapunknak elmondta: a résztvevők közül napközben kiválasztott tizenkét énekes lép majd fel a 18 órakor kezdődő gálakoncerten.

A hat éve működő, jelenleg 120 tagú egyesületük ötödik alkalommal szervezi meg a különleges eseményt, idén minden korábbinál élénkebb az érdeklődés. Több mint harmincan jelentkeztek előzetesen határon innen és túlról, de a helyszínen is fogadnak versenyzőket. Az egyesület céljával azonos indíttatással szervezik a szombati eseményt: szeretnék életben tartani a lassan eltűnő kétszáz éves magyar nótát.

– Emlékszem gyerekkoromból, hogy szüleim nagyon szerettek színházba, moziba járni, és minden olyan rendezvényre, ahol nótákat lehetett hallani.

A közönség még az utcán is énekelte a színpadon elhangzó dalokat. Az éttermekben cigányzenekarok játszottak, muzsikától volt hangos a térség. Főként a kisebb települések – mesélte emlékeit lapunknak Fejes Ernő.

Korai nyitányt ígérnek szombat reggelre, 7 és 8 óra közötti zenés ébresztővel: lovas kocsi, tangóharmonikás és nótaénekes tűnik fel Mártély utcáin, elsőként a polgármester házához indulnak. Kilenc és 12 óra között tartják az énekesek versenyét, 14-től kihirdetik a legjobb eredményeket. A 18 órakor kezdődő nemzetközi gála vendége Bokor János, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett előadóművész. Fellép a verseny első hat helyezettje, illetve a zsűri énekes tagjai. Kísér Báder Béla cigányzenekara és az egyesület tagjai.

A napközben kiválasztott tizenkét énekes lép majd fel a 18 órakor kezdődő gálakoncerten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában