Egészségügy

2021.06.25. 15:03

Koraszülött intenzív osztályt adtak át Szegeden – Galéria

Családbaráttá és 21. századivá tettek több osztályt is a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Ezt tekintette meg pénteken Novák Katalin miniszter, aki Rovó László rektorral és Fendler Judit kancellárral átadta az épület harmadik emeletén kialakított koraszülött intenzív osztályt.

Kiss Anna

Novák Katalin az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán járt. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

– A szegedi újszülöttek még nagyobb biztonsággal érkezhetnek a világra akkor is, ha a kisgyermek a vártnál korábban érkezik vagy komplikáció lép fel a szülés közben. Az újszülöttek nagyon magas szintű ellátást kapnak a legjobb szakmai színvonalon a mostani fejlesztés révén. Azért fejlesztjük a nőgyógyászatokat és a szülészeteket, hogy ezt a biztonságot megadjuk, hiszen mindenkinek a fizikai és lelki biztonságra van szüksége – közölte Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Novák Katalin az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán járt, ahol megtekintette a több mint 1 milliárd forintos kormányzati forrásból megújított, családbaráttá tette Újszülött és Gyermekágy Osztályokat, valamint a szülészetet.

Emellett Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem rektorával és Fendler Judit kancellárral közösen átadták a klinika harmadik emeletén kialakított koraszülött intenzív osztályt.

– 10 milliárd forintból fejlesztjük Magyarországon a szülészeteket, a nőgyógyászatokat és a koraszülött központokat. Eddig 21 koraszülött intenzív centrum újult meg, ebből az egyik legnagyobb beruházás a szegedi volt – mondta a miniszter.

Rovó László kiemelte, hatalmas változás, hogy az eddig a Gyermekklinika épületében elhelyezett intenzív osztály a szülészet mellé került.

– Ez óriási minőségi javulást eredményez, hiszen ezzel elkerülhetővé válnak a koraszülöttek esetében súlyos kockázatot jelentő szállítási traumák – hangsúlyozta a rektor. Beszélt arról is, hogy az állami támogatásból gyakorlatilag a teljes eszközparkot lecserélték, a kórtermi bútorzattól kezdve egészen a szülőágyakig. Megjegyezte, egy nemzet számára számára alapvető, hogy saját maga fenntartását biztosítani tudja, ennek egyik alapja, hogy a gyermekek születése megfelelő körülmények között történjen.

– Az egyetem Dél-Alföldi Demográfiai Programjának egy újabb fontos pillére valósult most meg, de a munka folytatódik. Ezután következik a műtőrészleg teljes modernizálása és az embriológiai részleg kialakítása. A több mint 750 millió forintos beruházás kivitelezésének előkészítése már folyamatban van – ezt már Fendler Judit jelentette be. A kancellár jelezte, a fejlesztések végeredményeként a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika a dél-alföldi régió összetett profilú egészségügyi centrumává válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában