Óföldeák

2021.06.01. 15:29

Mária közbenjárását kérték a zarándokok – Fotók

Negyedik alkalommal szervezett zarándoklatot a Szeged-Csanádi Egyházmegye Óföldeákra, a Szűz Mária Keresztények Segítsége erődtemplomhoz a hétvégén – tájékoztatta lapunkat Serfőző Levente, oktatási helynök.

delmagyar.hu

Fotó: Serfőző Levente

A 2018 májusában indult, hagyományteremtő kezdeményezés eredetileg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület egyik alkalma volt, melyhez plébániák, iskolák, egyéni szervezésben családok és imacsoportok csatlakoztak.

A zarándokok egyik csoportja idén is gyalog tette meg huszonöt kilométeres utat, míg Makóról ugyancsak gyalogos zarándokok érkeztek a találkozó helyszínére. A tavalyi évhez hasonlóan a járványhelyzetre való tekintettel a nagy tömeget vonzó közösségi programokat nem rendezték meg. A szentmisét szabad téren ünnepelték, melyet Kiss-Rigó László püspök mutatott be, aki homíliájában felidézte az emléknap történetét és annak történelmi jelentőségét.

– Egy olyan világban, amikor az európai kereszténység identitása veszélybe került, és a muszlim világ megtámadta a helyi több ezer éves kultúrát és a keresztény vallást, V. Piusz pápa, illetve a kontinens vezetői Mária közbenjárását kérték. A pápa Mária, keresztények segítsége megszólítással buzdított imádságra, majd ettől kezdve a megszólítás a Lorettoi litánia fohászai közt szerepel. A történelmi események bizonyítják, hogy az Isten anyjához intézett imádság meghallgatásra talált, Mária közbenjár és segít – buzdított homíliájában a főpásztor.

A zarándoklat alatt összegyűlt hívek megemlékeztek Bálint Sándor példamutató életéről, a családjához fűződő hűségéről, valamint a szentmisében együtt imádkoztak a hitvalló tudós boldoggá avatásáért is.

A járványhelyzet miatt idén csupán tucatnyi résztvevő zarándokolt az erődtemplomhoz. Fotó: Szabó Anita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában