megépül a kupola, üvegtetővel fedik le az udvart

2021.06.04. 15:45

Megújul a szegedi jogi kar épülete

A hónap közepén kezdődhet a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nagyszabású felújítása – tájékoztatott közleményében az egyetem.

Fotó: Archív fotó: Frank Yvette

Az 1882-ben emelt, eredetileg polgári leányiskolának szánt épület az egyetlen olyan, egykor bíróságként működő ingatlan az országban, ahol jogi képzés folyik. Az 1958-ban végzett, részleges felújítása során az eredeti kupolát lebontották. Az 1960-as években egy újabb szinttel bővítették az épületet, így a korábbi toronyszoba is eltűnt. Évtizedekig csak kisebb fejlesztéseket végeztek, majd 2004-ben panorámaliftet alakítottak ki, valamint részleges tetőtér beépítést és kisebb energetikai, illetve homlokzati felújítást végeztek. 2019 szeptemberében hurrikán erejű szél szakította le a gerendákat az épület tetejéről, mely életveszélyessé vált.

A pusztításról fotósorozatot is készítettünk anno.

Mindemellett a többszöri átalakítás során sem sikerült kiküszöbölni az épület belső térszerkezeti hibáit.

Nincs ugyanis közösségi tér, aula és a keskeny falközök miatt nem lehet nagyobb befogadóképességű előadótermet sem létesíteni.

A belső terek szűkössége miatt nincs elegendő számú helyiség a kar dolgozói számára. A most induló teljes átalakítás azonban megoldást hoz majd e problémákra.

Az egykori kupola és toronyszoba visszaállítása mellett ugyanis az udvart üvegtetővel fedik be, és közösségi térré alakítják. Mindemellett bővítik és fejlesztik az elektromos hálózatot, továbbá napelemeket helyeznek el a tetőn. A beruházás 1,8 milliárd forint kormányzati támogatásból valósul meg a tervek szerint 2022. július közepéig.

2019-ben hurrikán erejű szél tépázta az épületet, amely életveszélyessé vált. Archív fotó: Frank Yvette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában