A pályaválasztásra készítik fel az általános iskolás diákokat

2021.06.29. 13:40

Népszerűek a táborok

Elindult a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) és a megyei kereskedelmi és iparkamara közös pályaválasztó nyári tábor sorozata. Sokan érdeklődnek a nyári program iránt, egy kivételével valamennyi tábor már előzetesen betelt.

T. Sz.

A digitalizáció lehetőségeivel ismerkednek a diákok a vásárhelyi Cseresnyés Kollégium Zöld Mérnök táborában. Fotó: Tábori Szilvia

Fotó: Tábori Szilvia

Az azonnali visszajelzéseket hiányolták leginkább a személyes pályaválasztási találkozókról, de mindent megtettek, hogy a digitális felületeken is elérjék majdani tanulóikat és szüleiket – fogalmazta meg lapunknak Hegedűs Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellárja. Hozzátette: tartottak tőle, hogy a kényszerű távolság meglátszik majd a felvételi létszámon, de az eredmények az ellenkezőjét mutatják.

A digitalizáció lehetőségeivel ismerkednek a diákok a vásárhelyi Cseresnyés Kollégium Zöld Mérnök táborában. Fotó: Tábori Szilvia

A kancellár szerint részben ezért külön öröm, hogy mostanra a HSZC és a CSMKIK közös szervezésű nyári táborai, egy kivételével, előzetesen beteltek. A második éve szervezett nyári táborok és a szakmacsoportok népszerűsége közötti összefüggéseket egyelőre a szervezők is érdeklődve figyelik. Hegedűs Zoltán megemlítette például a HSZC Szentesi Zsoldos Ferenc Technikum ipari szakmákra fókuszáló táborát, amely meglepetésükre pillanatok alatt betelt. Több mint hatvanan jelentkeztek, és már előzetes jelentkezéseket is regisztráltak a jövő évi programokra.

– Idén is kiértékeljük tapasztalatainkat, levonjuk a tanulsá­gokat, hogy később részben eh­­hez igazítsuk programjainkat, hiszen a jövőt, a későbbi pályafutásukat meghatározó hatások itt érik igazán a gyerekeket

– mondta a kancellár. Fontos szempontként említette meg, hogy pályaorientációs programokon a helyi cégek, munkaadók igényeit tolmácsolják olyan szakmák előtérbe helyezésével, amelyek stabil alapot adnak a diákok jövőjéhez.

– Úgy vélem, a szakképzésnek ez a feladata és szerepe, hogy kielégítse a helyi vállalkozások igényeit a munkaerőpiacon

– hangsúlyozta Hegedűs Zoltán.

Idén nagyjából kétszáz ál­­talános iskolást fogadnak négy város kilenc intézetében, összesen tizenhárom táborban. A pályaválasztást segítő nyári turnusokat a HSZC és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közösen szervezi.

Címkék#táborok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában