sokan úgy gondolják, vitás esetben segíthet a felvétel

2021.06.10. 09:02

Önvédelemre is alkalmas a menetrögzítő kamera

Növekszik a menetrögzítő kamerák iránti kereslet, az autósok a saját védelmükben használják a kamerákat. Bármikor előfordulhat, hogy egy vitás közlekedési helyzetben bizonyítaniuk kell ártatlanságukat.

Kovács András

20200624 Salgótarján Új fedélzeti kamerával felszerelt rendőrségi járművek Nógrád útjain. Jelöletlen autókból ellenőrzik a többi közlekedőt veszélybe sodró autósok kiszűrése. Fotó: Hegedűs Márk HM Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: MW

Fotó: Hegedűs Márk

– 2020-ban több mint háromszorosára nőtt a menetrögzítő kamerák forgalma az előző évihez képest, és 2021 első hónapjaiban is erős keresletet regisztráltunk – mondta Szilá­gyi Gábor. A Media Markt ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, mindennek a hátterében az állhat, hogy a sofőrök önmaguk védelmében veszik ezeket az eszközöket, hiszen egy vitás közlekedési helyzetben a rögzített felvételek az érdekeiket védhetik, de akár fontos közérdeket is szolgálhatnak.

Direkt szabályszegők

Megtudtuk, a forgalmi növekedés mellett változás látható abban is, hogy milyen tudású eszközöket keresnek a vásárlók.

A legnépszerűbb menetrögzítők a 15–35 ezer forint közötti árkategóriából kerülnek ki.

Ezek nagy felbontású rögzítéssel, automatikus bekapcsolással, éjszakai felvételkészítéssel, Micro SD kártyás memóriabővítési lehetőséggel rendelkeznek. E funkciók segítségével ugyanis sokkal változatosabb körülmények között, – például sötétben, vagy amikor nem tartózkodnak az autóban –, több és jobb minőségű felvételt tudnak készíteni.

Ezeket nem csak „maguknak” rögzítik a járművezetők, a Budapesti Autósok Közössége is folyamatos növekedést lát a beküldött felvételek mennyiségében. Már az oldal 2017-es indulásakor kaptak az olvasóktól olyan menetrögzítővel készített felvételeket, amelyeken sokakat érdeklő, vitatott események voltak láthatók.

Mára naponta 20-30 ilyen vi­deót küldenek be az autósok.

Ezeket a felvételeket a közösség a megfelelő törvények szerint, nem megszemélyesíthető módon publikálja annak érdekében, hogy segítse a direkt szabályszegők kiszűrését.

Fedélzeti kamera az autóban.
Fotó: Hegedűs Márk/MW

Társadalomra veszélyes

– A fedélzeti kamerák felvételei kapcsán fontos látni, hogy nem önmagában a szabály megszegésével van a probléma, hanem azokkal, akik ezt tudatosan teszik és sportot űznek belőle a mentalitásukból fakadóan – mondta Csősz Krisztián. A közösség alapítója hozzátette, mivel a cselekménytől eltelt idő nagyban hozzájárul az eredményes felderítéshez, a kiemelt, társadalomra veszélyes esetekre soron kívül hívják fel a rendőrség figyelmét.

– Ők az eljárásokat hivatalból elindítják, mi pedig törvényi kötelezettségünknek eleget téve együttműködünk velük és átadjuk az eredeti felvételt, illetve a beküldő adatait. Természetesen szigorúan csak a vele történő egyeztetést követő hozzájárulása után – részletezte a szakember.

Adatvédelmi kérdés

A menetrögzítő kamerákkal készült videók beküldése és nyilvános megosztása ugyanakkor jogi kérdéseket is felvet.

Mivel az így készült felvételek személyes adatnak számítanak, jogsértésnek minősül, ha ezeket úgy teszik közzé, hogy a rajtuk szereplő személyek, rendszámok, azonosítására al­­kalmas adatok jól láthatók.

A menetrögzítővel készült felvételeket elfogadják a rendőrségnél, bíróságnál, valamint a biztosítótársaságoknál bizonyítékként, de csak akkor, ha azok jogszerű forrásból származnak, például nem törvénytelenül publikált videók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában