Országos és helyi rekordok

2021.06.24. 19:34

Soha nem volt olyan meleg júniusban, mint csütörtökön – Fotók a szegedi kánikuláról

Országos és helyi rekordok is dőltek a június 24-i hőségben. Kereken 40 fok volt Fülöpházán, ezzel a valaha volt legmelegebb júniusi nap lett a csütörtöki hazánkban. Szegeden a helyi rekord is megdőlt: 38,4 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála. A kánikula átlag feletti vízfogyasztást és rekord áramfelhasználást is hozott Szegeden.

Munkatársainktól

Fotó: Frank Yvette

Az év eddigi legmelegebb napja volt a csütörtöki, amely egyben a júniusban valaha mért legforróbb nap is lett. Az eddigi napi rekordot Békéscsaba tartotta 38,4 fokkal, ma azonban Fülöpházán kereken 40 fokot mértek. Ez egyúttal az 1935-ös havi rekordot is búcsúztatta, amelyet Szerep települése tartott 39,9 fokkal.

Érdekesség, hogy már a nap első felében nagy volt a forróság: a Dél-Alföldön már délben is csaknem 38 fokot mértek.

Szegeden a helyi rekord is megdőlt. A korábbi csúcs 38,1 fok volt, melyet 2002-ben mértek. Csütörtökön azonban 38,4 fokig kúszott fel a megyeszékhelyen a hőmérő higanyszála. Az előző napon egyébként szintén megdőlt az országos és a szegedi napi melegrekord: előbbit immár Dombegyháza tartja 37,8 fokkal, a szegedi 36,7-es érték pedig fél fokkal volt szerdán magasabb, mint a június 23-án nálunk valaha mért eddigi legmagasabb.

Fotó: Frank Yvette

Jön az enyhülés, majd az újabb melegedés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján tovább folytatódik a kánikula az egész ország területén, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos az érvényben lévő hőségriadót meghosszabbította péntek éjfélig.

Éjszakától azonban egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok, szombatra pedig az egész ország területén mérséklődik a hőség.

A 30 fok körüli maximumok után azonban az előrejelzések szerint jövő hét elején ismét melegedés kezdődik, ám az valószínűleg nem lesz olyan erőteljes és nem is tart olyan sokáig, mint amit lassan magunk mögött hagyunk.

Átlag feletti a szegedi vízfogyasztás

A Szegedi Vízmű naponta átlagosan 34-37 ezer köbméter ivóvizet termel, szerdán azonban ez 42 ezer 845-re szökött fel. De hétfőn, valamint kedden is 42 ezer köbméter felett volt a vízfogyasztás.

– Egy-egy napon előfordult 2018-ban és 2019-ben is 40 ezer köbméter körüli napi víztermelés, de igazából a 2010 előtt mértünk utoljára 40 ezer köbméter feletti értékeket – mondta Balaton Krisztina. A Szegedi Vízmű kommunikációs vezetője hozzátette, előtte a ’70-es évek végén voltak kiugróan magas értékek, de abban szerepet játszott a nagy vízigényű ipari üzemek fogyasztása is.

– 1978-ban a város területén a vízművek nyári csúcsidőszakban több mint 70 ezer köbméter vizet termelt, a saját kútjaikból is fogyasztó ipar, a Konzervgyár, Húskombinát, Kendergyár, Textilművek és a többi becsült fogyasztása 40 ezer köbméter lehetett – írta Ágoston István a Szeged város vízellátásának és csatornázásának krónikájában.

Rekordon az áramfogyasztás

Vízkorlátozás lépett életbe Budakalászon és nyolc másik budai településen, miután a tároló medencék vízszintje jelentősen csökkent. A lakosság ugyanis túl sokat locsol, túl sok vizet vesz igénybe, így a tavalyihoz képest duplájára nőtt a fogyasztás.

Pécelen az önkormányzat büntetést szab ki azokra, akik vezetékes vízzel locsolják a kertet.

– Az elmúlt 25 évben nem volt területünkön vízkorlátozás, de előtte sincs tudomásunk róla, hiszen a termelési kapacitás a 70-es évek elejétől kezdve nagyobb, mint a fogyasztás – mondta Balaton Krisztina, hozzátéve, a napokban sem kellett csúcsra járniuk, kapacitásuk 60 ezer köbméteres.

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén június 21-én dőlt meg a korábbi, valaha mért legnagyobb csúcsfogyasztás: késő délután 812 MW-ra nőtt a rendszerterhelés. A legnagyobb napi fogyasztást is hétfőn mérték, 16 ezer 594 MWh-val. Előzetesen úgy vélték, ezek megdőlhettek csütörtökön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában