Hódmezővásárhely

2021.07.02. 13:56

A létezés feltételeit modellezték a Marson

A marsi élethez szükséges feltételeket teremtették meg a zöld mérnök táborban. Holdjárót terveztek, kényszerleszállást hajtottak végre a vörös bolygón.

T. Sz.

Az űrbéli kerettörténettel észrevétlenül kúszott a gyerekfejekbe a tudás a HSZC Cseresnyés Kollégiumban működő Digitális Közösségi Alkotóműhelyben.

A 10–14 éves korosztály a pálya­orientációs táborban a digitalizáció lehetőségeivel ismerkedett. Emellett a mérnöki hi­­vatáshoz olyan nélkülözhetetlen készségeik fejlődtek, mint a logikai gondolkodás, a problémamegoldás vagy a kreativitás. – Direkt nem jelöltek ki párokat, a gyerekek megtalálták egymást a feladatokhoz. A küldetést csakis összjátékkal teljesíthették – magyarázta Horváthné Ruzsa Anita igazgatóhelyettes.

A táborvezető Ruzsa Anita szerint elképesztő logikai ritmusban működik a mai gyerekek agya, ők már beleszülettek a digitális világba. Nem jelent nekik problémát egy távirányítású autó programozási hátterének megalkotása, kiegészítve akár rádióhullámos érzékelővel.

– Nem légből kapott ötletekkel haladunk előre, a kerettörténet ad alapot a feladatokhoz – mondta a mezőgazdasági mérnök pályára készülő Makrai Marcell, a Varga Tamás Általános Iskola tanulója. Szerinte a digitális eszközök használatával rengeteg ismerettel gazdagodtak. Nagyon tetszett neki a 3D-s nyomtató és a lézervágó.

– Legyen szó bármely hivatásról, az első szakmai siker flow-élménye meghatározza a gyerekek későbbi pályaválasztását. A szakképző intézmények­ben szervezett táboroknak egy­értelműen az a feladata, hogy a tanulókat közelebb vigyék a választható szakokhoz. Így le­hetnek később a hivatásukat értő és szerető felnőttek – hangsúlyozta Ruzsa Anita a pályaválasztó táborok küldetéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában