Új levegőtisztítási technológia bevezetését tervezik

2021.07.08. 07:00

A makói Givaudan küzd a szagokkal

A svájci tulajdonú Givaudan makói üzeme, amely főként élelmiszeripari adalékanyagokat gyárt, rendszeresen céltáblája azoknak, akik a városban furcsa szagokat éreznek. Az önkormányzat legújabb jelentése szerint a cég sokat tesz a bűz ellen, a panaszok ritkulnak és még idén egy új levegőtisztítási technológiát fog bevezetni.

Szabó Imre

Makó, Top 100: Givaudan makói üzeme. Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A Givaudan működése óta folyamatosan érkeznek lakossági panaszok a Királyhegyesi úti üzem környékéről terjengő szagokkal kapcsolatban. Legutóbb alig egy hónapja panaszkodtak a valaha lapunk által alapított, de ma már önállóan működő, 11 ezer 700 tagot számláló Makón élek virtuális, közösségi csoport tagjai a városban terjedő bűzre. Forrásként volt, aki a svájci tulajdonú üzemre tippelt, de végül nem derült ki, tényleg onnan jött-e. Az biztos, hogy az elmúlt években többször előfordult hasonló. Ám az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy eleinte sűrűbben, manapság viszont ritkábban.

A problémáról legutóbb abban a jelentésben esett szó, ami a legutóbbi ülésen került a makói képviselő-testület elé, és ami a város környezeti állapotát tekintette át. A Givaudanról szóló részben többek között az olvasható, hogy

a gyártó azt közölte az önkormányzattal, hogy a szagokat rendszeresen monitorozzák, és több műszaki intézkedést hajtottak végre a kellemetlen szagok keletkezésének, terjedésének megakadályozása, illetve csökkentése érdekében.

A cég további fejlesztéssel idén egy új levegőtisztító technológiát fog bevezetni az újonnan kialakított, gyártósort befogadó épületrészben keletkező, szennyezett levegő megtisztítására.

A Givaudan helyi üzeme egyébként lassan egy évtizede áll Makó határában. Szó szerint a semmiből lett a város második legnagyobb gyára, amely egyúttal a megyében is meghatározó szereplő.

Jelenleg több mint 450 embert foglalkoztat, és társadalmi felelősségvállalási programjának részeként rendszeresen jótékonykodik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában