2021.07.08. 07:00
A makói Givaudan küzd a szagokkal
A svájci tulajdonú Givaudan makói üzeme, amely főként élelmiszeripari adalékanyagokat gyárt, rendszeresen céltáblája azoknak, akik a városban furcsa szagokat éreznek. Az önkormányzat legújabb jelentése szerint a cég sokat tesz a bűz ellen, a panaszok ritkulnak és még idén egy új levegőtisztítási technológiát fog bevezetni.
Makó, Top 100: Givaudan makói üzeme. Fotó: Frank Yvette
Fotó: Frank Yvette
A Givaudan működése óta folyamatosan érkeznek lakossági panaszok a Királyhegyesi úti üzem környékéről terjengő szagokkal kapcsolatban. Legutóbb alig egy hónapja panaszkodtak a valaha lapunk által alapított, de ma már önállóan működő, 11 ezer 700 tagot számláló Makón élek virtuális, közösségi csoport tagjai a városban terjedő bűzre. Forrásként volt, aki a svájci tulajdonú üzemre tippelt, de végül nem derült ki, tényleg onnan jött-e. Az biztos, hogy az elmúlt években többször előfordult hasonló. Ám az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy eleinte sűrűbben, manapság viszont ritkábban.
A problémáról legutóbb abban a jelentésben esett szó, ami a legutóbbi ülésen került a makói képviselő-testület elé, és ami a város környezeti állapotát tekintette át. A Givaudanról szóló részben többek között az olvasható, hogy
a gyártó azt közölte az önkormányzattal, hogy a szagokat rendszeresen monitorozzák, és több műszaki intézkedést hajtottak végre a kellemetlen szagok keletkezésének, terjedésének megakadályozása, illetve csökkentése érdekében.
A cég további fejlesztéssel idén egy új levegőtisztító technológiát fog bevezetni az újonnan kialakított, gyártósort befogadó épületrészben keletkező, szennyezett levegő megtisztítására.
A Givaudan helyi üzeme egyébként lassan egy évtizede áll Makó határában. Szó szerint a semmiből lett a város második legnagyobb gyára, amely egyúttal a megyében is meghatározó szereplő.
Jelenleg több mint 450 embert foglalkoztat, és társadalmi felelősségvállalási programjának részeként rendszeresen jótékonykodik.