Fű alatt nyílt a Maros-parti strand

2021.07.11. 09:23

A makóiak már napokkal ezelőtt megunták a bürokratikus huzavonát

Tegnap délután már működött a Maros-parti strand – tapasztaltuk, miközben az üzemeltető cég válaszát vártuk arról, mikor várható a hivatalos nyitás. A makóiak mindenesetre már napokkal korábban birtokba vették.

Szabó Imre

A Maros-parti strandon tegnap már lehetett fürödni. Fotó: Szabó Imre

Tanácstalanul fogadták a ma­­kóiak a Csongrád-Csanád Me­­gyei Kormányhivatal június 28-án, azaz majdnem két hete közzétett közleményét a helyi szabadstrandok megnyitásáról. Ebben az áll, összesen 12 természetes fürdőhely használatát engedélyezte az idén Csongrád-Csanád megyében a kormányhivatal. A Népegészségügyi Főosztály a vízmintavételek eredményei alapján találta fürdőzésre alkalmasnak, megfelelőnek ezeket. A közlemény úgy folytatódik: május 28. és június 15. között valamennyi szabadstrand ki­­nyitott és jelenleg is nyitva tart. A fürdőhelyeket felsoroló lista – mások mellett – külön is megemlíti a Maros Kalandpart strandfürdőjét.

Ehhez képest viszont hiába jártunk a héten többször is a Maros-partra, azt láttuk, hogy az egyébként ingyenesen látogatható strand ugyan valóban nyitva van, a vízbe azonban hivatalosan nem le­hetett bemenni: ezt egészen tegnapig tábla tiltotta. A hét közepén már az volt a helyzet, hogy a fürdőhelyet bójákkal és a víz tetején lebegő elválasztóval ugyan már kijelölték, de a vízbe vezető lépcső még mindig a parton volt, és tábla is figyelmeztetett arra, hogy tilos a vízbe menni. A Makó Híradónak Ember Alex, a strandot üzemeltető Makói Szolgáltató Nzrt. vezérigazgatója azt nyilatkozta,hogy az idei évben a szokatlanul magas vízállás miatt kicsit később tudták elindítani azo­­kat a folyamatokat, illetve vizsgálatokat, amelyek az üze­­meltetéshez szükségesek. Itt medervizsgálatról, a vízminőség vizsgálatáról és egyéb ellenőrzésekről van szó.

A Maros-parti strandon tegnap már lehetett fürödni.
Fotó: Szabó Imre

A cégnél mi is érdeklődtünk. Először szerdára ígértek tájékoztatást, aztán türelmünket kérve péntekre, ám az ígért közlemény lapzártánkig nem érkezett meg. Azt csak hallottuk, hogy úgy tervezik, szombaton nyitnak, és ehhez megtettek minden szükséges műszaki előkészületet. Aztán amikor tegnap délután megnéztük, mi a helyzet, meglepve tapasztaltuk, hogy már lehet fürödni: már a lépcső is a helyén volt, a lejárónál úszómesterek ültek, a tiltó tábla pedig eltűnt. A vízben többen is voltak. A makóiaknak mindenesetre, mint tapasztaltuk, már korábban elege lett a bürokratikus huzavonából, és mivel a folyó vízállása alacsony, már napokkal ezelőtt többen bemerészkedtek lubickolni, labdázni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában