nappali ellátás lenne a jellemző

2021.07.29. 09:15

Átalakítják majd a pszichiátriai ellátást, Makón új részleg készül

Lerövidítik a pszichiátriai fekvőbeteg-szakellátás időtartamát nappali terápiás részlegek kialakításával, Makó is egy ilyennel gyarapodik. Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetésével és három vidéki egyetem részvételével meg­valósuló fejlesztés célja a gondozóintézeti ellátás minőségének és hatékonyságának javítása.

Kiss Anna

Fotó: Szabó Imre

Az országban élők mentális egészségi állapotának fejlesztését tűzte ki célul az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetésével három vidéki egyetem, a szegedi, a debreceni és a pécsi. A közös projektben cél az is, hogy javítsák a pszichiátriai és addiktológiai szakellátások minőségét, és az azokhoz való hozzáférést, így azoknak a betegeknek a gondozásba vétele is megtörténik, akik eddig a hiányos infrastruktúra és a nehezen elérhető ellátás miatt nem kaptak kezelést. Szintén hangsúlyos a fekvőbeteg-szakellátás időtartamának lerövidítése is.

4 milliárdnál is többől teszik lakosságközelivé az ellátást februárig. Ennek egyik helyszíne Makó.
Fotó: Szabó Imre

Eredetileg úgy volt, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban elnyert 4 milliárd forintból váltják valóra elképzeléseiket, azonban a július 26-án megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány 456 millió 479 ezer forint többlettámogatást biztosít az ellátórendszer átalakításához. Így tehát 4 milliárd 456 millió 479 ezer forint jut arra, hogy lakosságközeliek legyenek a pszichiátriai és addiktológiai ellátások.

A főigazgatóság és az egyetemek szerint csak ez az ellátási modell biztosítja a lakosság egyenlő hozzáférését a pszichiátriai szolgáltatásokhoz, a költséghatékony gondozást, a lakosság elégedettségi szintjének emelését.

Kiderült: ez paradigmaváltást is jelent az eddigi költséges és kevésbé hatékony fekvő­beteg-ellátáscentrikus modellel szemben.

Megjelenik ugyanis a gondozói definitív ellátás modellje, ahol orvosi, pszichológiai és szociális kompetenciával bíró multidiszciplináris csapat dolgozik majd. Ezt a gondozókon belül kialakítandó nappali terápiás részleg teszi lehetővé.

Ilyet négy városban alakítanak ki legkésőbb jövő februárig, köztük Makón is.

A részlegen olyan betegeket fogadnak majd, akik korábban kórházi ellátásra szorultak, viszont új terápiás lehetőségek bevezetésével nappali foglalkozáson tudják őket ellátni, így az éjszakákat és a hétvégéket otthon, családi körben tölthetik.

Ahhoz, hogy mindez megvalósulhasson, a gondozók átépítésére és eszközök, bútorok beszerzésére van szükség. Mindemellett pedig új protokollokat hoznak létre a dolgozóknak, akik új, jó gyakorlatokat sajátítanak el a projekt által, ezeket a szakképzésekbe is átültetik az egyetemek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában