kövessük nyomon a mennyiséget!

2021.07.27. 15:38

Délelőtt és délután is egy-egy liter víz ajánlott

Segítheti a megfelelő folyadékpótlás nyomon követését, ha délelőtt és délután is elfogyasztunk egy-egy liter folyadékot.

K. A. R.

Szeged, 20210726. Vízfogyasztás kánikulában. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

– A normál anyagcsere működtetéséhez elengedhetetlen a megfelelő folyadékmennyiség pótlása. A kiválasztás, vagyis a vizeletképzés akkor működik jól, ha a normál folyadékfogyasztás megtörténik. A szükséges mennyiség függ az életkortól, a fizikai aktivitástól, illetve a hőmérséklettől. A leginkább elfogadott a napi 2-3 liter véleményem szerint

– emelte ki Nagy-Grócz Gábor, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánhelyettese.

A szakember jelezte: segítheti a megfelelő folyadékpótlás nyomon követését, ha délelőtt és délután is elfogyasztunk egy-egy liter folyadékot.

A legjobb választás a víz. Azért, hogy ne legyen unalmas, ízesíthetjük mentával, citrommal is.
Fotó: Frank Yvette

Az az ideális, ha a nap folyamán többször iszunk kevesebbet, például félóránként.

Kiemelte:

a dehidratáció tüneteként megjelenhet akár a szédülés, valamint a fejfájás is, ezek biztos jelei annak, hogy folyadékot kell fogyasztani.

– De nagyobb megterhelést jelent a szervezet számára a hirtelen, nagy mennyiségben elfogyasztott folyadék. Mindenképpen jobb megoldás, ha tudatosan, kis mennyiségben, folyamatosan biztosítjuk a szervezetünk számára szükséges folyadékmennyiséget. A csapvíz mellett a nagyobb ásványianyag-tartalmú ásványvizek fogyasztása is megfelelő lehet – tette hozzá.

Nagy-Grócz Gábor azt javasolta, hogy a teák közül nyáron inkább a gyümölcsteát és a zöld teát részesítsük előnyben, míg a kávéval óvatosnak kell lenni, ugyanis a koffein nagy mennyiségben vízhajtó hatású lehet. Megjegyezte: a mértéktartó kávéfogyasztásnak nem lehetnek komoly, a vízháztartásunkra gyakorolt negatív hatásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában