Külföldieket küldtek ki a tiszából a rendőrök a rakpartnál, a szakasz rendkívül veszélyes

2021.07.12. 09:38

Fürödni csak a kijelölt helyen szabad és érdemes a folyókban

Csütörtök hajnalban külföldiek fürdőző csoportját kellett kiküldeni a Tiszából és figyelmeztetni a Lapossal szemben, a Huszár Mátyás rakpartnál. A vízben törött üvegek lehetnek, és azon a részen sok az örvény. A Marosnak pedig a medre csalóka többméteres gödreivel.

Farkas Judit

20210709 Szeged Fürdőzőket küldtek ki hajnalban a Tiszából a rakparton, a híd közelében. Miért veszélyes itt belemenni a vízbe? Fotó: FRank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Csütörtökön került fel az egyik szegedi közösségi csoportba egy fotó, amin fürdőzőket és rendőrt is lehet látni a Huszár Mátyás rakparton, a Lapossal szemben. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai július 8-án reggel 5 óra körül intézkedtek a Huszár Mátyás rakparton. A Tiszában tartózkodó külföldi állampolgárok nem tudták, hogy ott tiltott a fürdőzés. A rendőrök tájékoztatták őket a szabályokról, az intézkedés figyelmeztetéssel zárult. A rendőrség arra is kitért válaszában, hogy a folyó ezen szakasza rendkívül veszélyes, hiszen nagyon sok ott az örvény.

Fürödni a Tisza szegedi szakaszán csak a kijelölt helyen, a La­­poson lehet.

 

Örvény és kőszórás

Ugyanezt hangsúlyozta Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője is. A Huszár Mátyás rakpartnál a közút alatti betonlépcső és alsó betonpadka, továbbá a kőszórás és a folyómeder része tartozik az Ativizig vagyonkezelésébe.

– A kőszórással védett, fent em­­lített, fürdőzésre nem kijelölt mederszakasznál fürdeni életveszélyes és tilos,

utóbbiról a szabad vízen tartózkodás szabályairól szóló rendelet határoz. Mivel a folyó jobb partja felől húzódik a sodorvonal, ott a víz áramlása gyorsabb, előfordulhatnak örvények. A meder hirtelen mélyül, a mederfeneket pedig vízépítési terméskő borítja. Az említett folyószakaszon található a kijelölt hajóút is, amely a jobb part felé húzódik, annak sávjában a fentiekben idézett jogszabály nem teszi lehetővé fürdőhely kijelölését – összegezte az igazgató.

Mi van a víz alatt?

A rakpart állapotáról már ír­­tunk idén. Változatlanul szeméthalmokat – üres üvegeket, üvegcserepeket, flakonokat – gyűjtenek össze reggelente a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. A törött üvegekből jut a partra és feltehetően a víz alá is. Egyetemi évfolyamtárs járt sok évvel ezelőtt rosszul azon a partszakaszon, amikor bement vízbe esett szemüvege után.

Egy üvegdarab csontig vágta el a talpát.

Kozák Péter elmondta, az Ativizig munkatársai a folyó vízállásának függvényében a szárazon lévő felületeket minden hétköznap megtisztítják az odalátogatók által hátrahagyott hulladékoktól és az uszadéktól. A mederben azonban nincs takarítás.

Hatalmas gödrök

A Maros is jó példa arra, miért érdemes a kijelölt fürdőhelyen csobbanni a folyókban. Folyása gyors, vízjárása szeszélyes, a valaha mért legalacsonyabb vízállás mínusz 113, a legmagasabb 625 centiméter volt. Többször megírtuk, a gyorsabb áramlatok hirtelen mélyülő, nagy gödröket moshatnak rövid idő alatt, és nagyobb kupacokat is lerakhatnak másutt a homokból. Megeshet, hogy a hasig, térdig érő vízből a következő lépésnél a fürdőző több méter mély gödörbe süllyed. Apátfalvánál 2015-ben fulladt vízbe egy 19 éves lány. Egy homokpad mellett fürdött, amit a folyó rakott le. Azon a szakaszon a homokbánya többméteres lyukakat vájt az aljzatba. Szintén 2015-ben mentettek ki öt fuldokló tizenévest, akik túlmentek Makónál a fürdésre kijelölt részen, és elsodorta őket a víz. Nem tudtak úszni.

Mivel a folyó jobb partja felől húzódik a sodorvonal, ott a víz áramlása gyorsabb, előfordulhatnak örvények.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában