kiugrott a kerítésen és kereket oldott

2021.07.27. 11:20

Kedvenc emuját keresi egy pusztaszeri család

Megszökött egy emu egy pusztaszeri tanyáról. A házi kedvencet három gyerek és a madár társa is nagyon várja haza.

Timár Kriszta

Pusztaszer, 20210726. Elszökött a család kedvence egy emu. Képen: magányos párja hazavárja. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Megszökött egy házi kedvenc egy pusztaszeri tanyáról. Tulajdonosai a közösségi médiában is keresik, még profilképet is mellékeltek a csavargóról. Valószínűleg azonban aki látja, nem lesz bajban, hogy felismerje, az állat ugyanis egy emu. A nagy testű madár múlt hétfőn oldott kereket: átugrotta a kifutója kerítését és elszaladt.

– Egy éve vásároltuk őket, egyszerűen azért, mert megkérdezték tőlünk, nem akarunk-e mi is ilyen madarat a gyerekeknek, mert olyan cuki. Mi pedig azt válaszoltuk: rendben, akkor hozzatok – mesélte nevetve Olasz Csaba, hogyan lettek emutulajdonosok.

A szökevény emu társa is zaklatottá vált magányában, az Olasz család mellett ő is várja vissza a csavargót. Fotó: Frank Yvette

A két madár nagyon jól érezte magát a pusztaszeri tanyán, ahol juhokkal, baromfikkal és kacsákkal osztoznak egy hatalmas elkerített területen.

A család három gyermeke kézből etette őket, és bár előfordult, hogy véletlenül nyitva maradt a kapu, soha nem mentek messzire, a közeli erdőből is vissza lehetett őket terelni.

– Egy héttel ezelőtt a két madár valamin összeveszett, s az egyik kiugrott és elszaladt. De olyan szelíd volt, hogy kézben vissza tudtam hozni – mesélte Olasz Csaba. Csakhogy ezúttal amint meglátta társát, a madár kicsavarta magát az ölelésből, és ismét kereket oldott. Újra visszahozták, és akkor már látták, hogy valószínűleg el kell őket különíteni. De mire megoldották volna a problémát, a madár ismét elszelelt, ezúttal pedig már nem is találták meg.

– Tűvé tettük az egész környéket. Aznap éjszaka még hallottuk a környékbeli kutyákat mérgesen ugatni, valószínűleg miatta, de azóta semmi nyoma – mesélte Csaba felesége, Szabó Erika. Természetes ellensége ennek a madárnak nincs, és mivel szinte bármit megeszik, önellátóként is jól boldogul. Befogni viszont nem egyszerű, termete miatt pedig valószínűleg a legtöbben nem is próbálkoznának vele.

– Hazatalálni biztosan nem fog, maximum ha bóklászás közben ismét erre vetődik. Bízom benne, hogy valamelyik környékbeli kukoricásban vagy búzatáblában bujkál, és valaki rábukkan. Talán annyira nem gyakori, hogy egy sivatagi madár az alföldi tanyák közelében bóklásszon, így ha valaki meglátja, remélhetőleg tudni fogja, hogy mi vagyunk azok, akik nagyon várjuk haza – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában