Szeged

2021.07.30. 17:43

Kiállítással emlékeznek Dantéra a Somogyi-könyvtárban – Fotók

Kiállítással emlékszik az itáliai mester halálának 700. évfordulójára a Somogyi-könyvtár, amelynek péntek délután rendezték az ünnepélyes megnyitóját.

Munkatársunktól

A Somogyi-könyvtár Dante kiállításának pénteki megnyitóján többen méltatták az itáliai mestert. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

A nyitóbeszédet Kaposi Márton egyetemi oktató, filozófus, esztéta tartotta. A Dante-kiállítás július 22-től egészen október 6-ig megtekinthető a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében.

A közgyűjtemény idén is reprezentatív, nagy kiállítással kedveskedik a régi, muzeális könyvek iránt érdeklődőknek a nyári hónapokban, melyben előkelő helyet foglal el az Isteni színjáték 1564-es, eredeti olasz nyelvű, illusztrált példánya, a Sessa fivérek velencei kiadása.

 

A tematikus kiállítás ezúttal Dante Alighieri itáliai költő, filozófus köré szerveződik, halálának 700. évfordulója alkalmából, amelyről Európa-szerte több országban is megemlékeznek. Olaszországban hivatalosan március 25-ét nyilvánították Dante-nappá, Dario Franceschini kulturális miniszter javaslatára, amely dátum az Isteni színjátékban Dante túlvilági útjának kezdetét jelöli.

Az itáliai mestert azonban 1321. szeptember 14-én érte a halál, így a megemlékezések egész évben folytatódnak. A rendkívül gazdag könyves összeállítás – a teljesség igénye nélkül – igyekszik átfogó képet adni a „világirodalom legnagyobb költeményének” szerzőjéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában