Balesetveszélyt hárítottak el

2021.07.02. 12:05

Költési időszakban nyestek fákat, de okkal

Olvasónk jelezte szerkesztőségünknek, hogy júniusban, a fió­kanevelés időszakában nyestek meg fákat a Fésű utcában. Korábban megírtuk: ezeket a munkákat a költési időszakon kívül kell tervezni, de ha balesetveszélyt kell elhárítani, muszáj elvégezni ilyenkor is.

Farkas Judit

A Fésű utcában az SZKT áramátalakítójára rászakadt ágakat távolították el. Fotó: Marton Inez

Fotó: Marton Inez

Szegedi olvasónk, Marton Inez panaszolta a Fésű utcából, hogy a költési, fiókanevelési időszakban nyestek meg fákat az utcában. „Szeged Városgazdálkodási Kht.-ja to­­vábbra sem érti, hogy a klíma­katasztrófa új időszámítás kezdetét prolongálja és tilos a fákat kivágni és megcsonkítani. Csak a fatelepítés lehet a profilja, amíg még lehet. Látható a képen is hogy árnyék hiányában már a fű is kiszáradt. Fel akarják gyorsítani az elsivatagosodást? Miért?” – tette fel a kérdést e-mailben olvasónk.

A Fésű utcában az SZKT áramátalakítójára rászakadt ágakat távolították el.
Fotó: Marton Inez

Érdeklődtünk a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél, hogy ki és miért nyesett meg fákat június végén. Makrai Lászlótól, a környezet­gazdálkodás igazgatójától meg­­tudtuk, nem arról van szó, hogy szándékosan nem tö­­rődtek a természetvédelmi előírásokkal. Ahogy korábban megírtuk, vannak bizonyos munkák, amelyeket ebben az időszakban is muszáj elvégezni, ha a faágak balesetveszélyt jelentenek. Itt erről volt szó, az SZKT áramátalakítójára rászakadt, illetve veszélyesen ráhajolt ágakat távolították el a Fésű utcában.

Áprilisban foglalkozott la­­punk is a témával: a szapo­ro­­dási, költési, vegetációs idő­­szakban végzett fa- és bo­korkivágások, nagyobb fanyesések súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek.

A természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik, védett állatfajok, köztük gerincesek sérülését és kínhalálát okozzák. Tokody Béla, a Magyar Madártani Egyesület Csongrád megyei titkára korábbi cikkünkben elmondta, hogy ezeket a munkálatokat a fent megadott időszak utánra kell időzíteni, szeptember–októberre, de már az augusztus is jobb megoldás. Makrai László akkor úgy tájékoztatta lapunkat, a hasonló nagyobb munkákat a környezetgazdálkodás a szaporodási, költési időszakot elkerülve tervezi. Halaszthatatlan, kisebb munkákat azonban, ilyen például balesetveszély elhárítása, ebben az időintervallumban is el kell végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában