Személyesen neki készítették

2021.07.22. 09:00

Megérkezett Bende új kerekesszéke

Saját kerekesszékével közlekedhet Bende, a 2 éves, nyitott gerinccel született kisfiú, ugyanis megkapta a számára egyedileg legyártott járművet Svédországból. Jól halad a fejlesztőtornákkal is: a héten megtette az első önálló lépőmozdulatokat.

Munkatársunktól

Tiszasziget 2021.07.21. Bende új kerekesszéket kapott Képen: Várkonyi Beáta, Bende és Várkonyi Gábor Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Tavasz végén rekordgyorsan, mindössze 6 nap alatt összegyűlt a Karitáció Alapítvány jóvoltából az az összeg, amelyre szükség volt ahhoz, hogy Bende, a sérülten született kisfiú számára családja vehessen egy kerekesszéket.

A tiszaszigeti szülők – akik örökbe fogadták a nyitott gerinccel, dongalábakkal és csípőficammal világra jött kisgyermeket – a kezdetektől fogva azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy Bende állapota ellenére is teljes értékű életet tudjon élni. Ehhez volt szükség a kerekesszékre is, hiszen ezzel a kisfiú sokkal önállóbb lehet, mintha babakocsiban tologatnák.

A járművet, miután a szükséges önerőt a gyűjtésből megkapták, májusban már meg is rendelték, mivel azonban Bende méreteire egyedileg gyártották le Svédországban, több hetet kellett rá várni. A kisfiú addig egy kölcsönjárgányt próbálgatott, amit annyira megszeretett, hogy először át sem akart ülni az új székbe, amikor az végre megérkezett.

– Szerencsére pár óra alatt megbarátkozott vele, azóta pedig egyszerűen imádja, hiszen ez kisebb, kifejezetten neki való, így könnyebben is tudja hajtani

– mesélte lapunknak édesanyja, Várkonyi Beáta. Bende rögtön bemutatót is tartott nekünk: pörgött-forgott a kis kerekesszékkel. Majd azt is elárulta, nem tud felborulni vele.

– Billenésgátló – mutatta a szék hátulján. A fekete szék egyébként hamarosan még dizájnosabban néz majd ki, egy mosolygós fej lesz küllővédőként a kerekeken, hogy kicsit feldobja a járművet.

Bende önállóan tud közlekedni az új kerekesszékkel. Fotók: Török János

A szülők elárulták, nem gondolták, hogy ennyire megváltoztatja majd életüket a kerekesszék: Bende gyakorlatilag már önállóan közlekedik, természetesen felügyelet mellett.

– Nagyon kellett már neki az, hogy ne legyen mindenben ránk szorulva, szóval örülünk, hogy nem bizonytalanodtunk el, amikor azt mondták nekünk, ezzel majd elveszíti motivációját, hogy megtanuljon járni. Szerencsére ez nem következett be, sőt, amikor beiktattunk egy hét pihenőt, négy nap múlva már emlegette, hogy tornára szeretne menni

– mesélte Beáta. Az édesanya azzal is eldicsekedett, milyen jól haladnak a fejlesztéssel.

– Hetente kétszer járunk Dévény-tornára, mellette pedig Szegedre a Szent Vincent Rehabilitációs Központba is rendszeresen visszük. Fantasztikus, mi mindent kihoztak már Bendéből, a múlt héten már megtette az első önálló lépőmozdulatokat

– büszkélkedett.

A család számára továbbra is zajlik a kupakgyűjtés. Az édesapa, Várkonyi Gábor elárulta, bár eleinte szkeptikus volt, őt is megdöbbentette, hogy alig 2 hónap alatt 3 tonnányi műanyag gyűlt össze számukra. Az ebből befolyó pénzt, valamint a Karitáció gyűjtéséből megmaradt összeget, illetve a Mozdulj Bendéért kampány bevételét is jövőre használják majd fel, amikor robotterápiára viszik kisfiukat a fővárosba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában