Az idősebbeknek nem annyira tetszik a home office

2021.07.06. 07:00

Nem bánnánk a 4 napos munkahetet és 3 napos hétvégét

A negyvenes, ötvenes éveiket taposóknak borultak fel legjobban a napjai az otthoni munkavégzés kapcsán, amit a magánéletük is megsínylett, de a fiatalabbak sem tudták jól beosztani a napjukat.

Kovács András

Gyufagyár – termelőüzemben szóba sem jöhet a 4 napos munkahét. Arhív fotó: Frank Yvette

Fotó: Arhív fotó: Frank Yvette

Felborult a munka és magánéletünk egyensúlya a karanténidőszakban, vagy épp a vírusnak köszönhetően tanultuk meg jól beosztani az időnket? Hogyan alakul a munka világa a jövőben, a korábban megszokott időkeretben dolgozunk? A járvány arra is megtanított minket, hogy mentális egészségünk érdekében törekednünk kell a munkánk és magánéletünk közötti egyensúlyra. Mit gondolnak az egyes korosztályok az eddig megszokott munkamodellekről? Az Allianz Hungária ennek járt utána.

A felmérésben résztvevők 56 százaléka szerint csupán megfelelő szervezés kérdése, és remekül működik az otthoni munkavégzés, szerintük kis odafigyeléssel megtalálható és fenntartható az egyensúly.

Gyufagyár – termelőüzemben szóba sem jöhet a 4 napos munkahét. Arhív fotó: Frank Yvette

Az Y-generáció tagjainak, azaz a ma húszas, harmincas éveikben járóknak sokkal jobban ment otthonról a munka, ennek a korosztálynak csaknem fele vallotta azt, hogy minden másra több idejük jutott a home office alatt. A negyvenes, ötvenes éveiket taposó X-generáció tagjainak borultak fel legjobban a napjai, ezt saját bevallásuk szerint a magánéletük is megsínylette. A legfiatalabb korosztályt képviselő Z-generációnak, a ma legfeljebb 24 éves kitöltőknek, inkább negatívak a tapasztalatai.

– A pandémia kitörése után végzett belső felmérésünk adatai szerint munkatársaink 75 százaléka legalább 3 napot a járványhelyzet után is szívesen dolgozna otthonról, mert az kevésbé stresszes, az irodában való munkavégzés jelenleg önkéntes

– mondta Nikovics Éva, a társaság igazgatója.

A felmérésben résztvevők 47 százaléka érzi úgy, hogy az örökzöld Beatrice-sláger az ideális munkanapról szól, azaz bemegy a munkahelyére reggel, majd a munkaidő leteltével már csak magával, a családjával és a barátaival foglalkozik. Csupán 12 százalék szeretne a maga ura lenni és akkor dolgozni, amikor akar. A kitöltők 49 százaléka nem bánná, ha a jövőben megvalósulna a 4 napos munkahét és 3 napos hétvége kombinációja. 62 százalékuk szerint pedig 10 év múlva a mára gyakoribbá váló hibrid módszer lesz a nyerő: felváltva dolgozunk a lakásunkból és a munkahelyünkről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában