Augusztusban kirándulni visznek 50 hátrányos helyzetű gyereket, ősszel támogatják a jó tanuló roma diákokat

2021.07.19. 15:13

Nem kívánnak együtt dolgozni a roma referenssel

A vírushelyzet utáni első ülését tartotta Hódmezővásárhely Cigány Nemzetiségi Önkormányzata hétfőn, aminek a tagjai az elmúlt egy évben szinte teljesen kicserélődtek.

Kovács Erika

Ide költöztették volna a Cigány Nemzetioségi Önkormányzatot

Fotó: Kovács Erika

Bánfi Tibor István és Mátray Attila elnök elhaláloztak, Csurár András és Matyi Sándor lemondtak. A nemzetiségi önkormányzat jelenlegi elnöke Mezei Vidor, tagjai Hanga Csaba, Rafael Balázs Leándrosz – valamennyien a Firosz képviselői és Ferkovics Menyhért (Phralipe).

Az új összetételű nemzetiségi önkormányzat a hétfői ülésén hivatalosan is visszautasította azt az irodát, amit felajánlott nekik a városi önkormányzat. A korábbi, többségben a polgármestert támogató grémiumnak a városházán biztosított az önkormányzat irodát. A Mezei Vidor vezette kisebbségi önkormányzatot helyiséggazdálkodási indokkal a Serháztér egy lepusztult irodaházába költöztették volna ki.

Ide költöztették volna a Cigány Nemzetioségi Önkormányzatot
Fotó: Kovács Erika

Az ülésen bejelentették, hogy augusztus 7-én a városi stadionban Pisont István Kispályás Labdarúgó Kupát és roma gasztronapot szerveznek. A kupán 12 csapat vesz részt az ország minden tájáról. A roma gasztro hagyományok szerint pörköltet főznek és cigány zene is szól majd.

Az ülésen a többség úgy döntött, nem kívánnak együtt dolgozni a városháza roma referensével.

– Nekünk olyan referensre van szükségünk, aki napi kapcsolatban áll a romákkal, ismeri a vásárhelyi cigányság problémáit és erről heti rendszerességgel konzultál a nemzetiségi önkormányzattal – mondta Mezei Vidor.

A korábbi nemzetiségi önkormányzat döntésével ellentétben nem 200 ezer, hanem 30 ezer forinttal járulnak hozzá a roma holokauszt emléktáblához, ami a zsinagóga falára kerül. A különbözetből augusztusban kirándulni visznek 50 hátrányos helyzetű roma gyereket. Ősszel pedig ötezer forinttal támogatják a jó tanuló, felsős roma diákokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában