Helyi közélet

2021.07.23. 18:02

Nőtt a vállalkozási kedv Csongrád-Csanádban

Valamelyest nőtt a vállalkozási kedv Csongrád-Csanádban az egy évvel ezelőttihez képest – derül ki a KSH Fókuszban a megyék című elemzéséből. Továbbra is túlsúlyban vannak az egyéni vállalkozások, a 76 ezerből 61 ezer ebben a formában működik. Igaz, csökkenést mutat a mezőgazdasággal foglalkozók aránya, ám így is 27 400 vállalkozás foglalkozik ezzel a területtel.

Munkatársunktól

Forrás: Délmagyarország/Illusztráció

Negyedévente nyújt áttekintést a főváros és a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ebből kiderül, hogy hazánkban március végén 1,8 millió vállalkozást tartottak nyilván, 1,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Országos szinten a cégek 72 százalékát önálló vállalkozóként regisztrálták, a fennmaradó rész társas vállalkozás.

Ezer lakosra országosan 188 regisztrált vállalkozás jutott. A vállalkozási kedv ezúttal is Budapesten (243) volt a legmagasabb, majd Szabolcs-Szatmár-Bereg (209) és Bács-Kiskun (208) megyék következnek. Ebben a rangsorban a hetedikek vagyunk 193-mal, a szomszédos Békés megyében pedig 198 vállalkozás jutott ezer emberre.

Sok a kicsi cég

Megyénkben az önálló vállalkozók 61 ezres száma minimális, 0,1 százalékos csökkenést mutat, társas vállalkozásból viszont 0,9 százalékkal több van, összesen 15 ezer. Utóbbiak 72 százalékát egyébként a korlátolt felelősségű társaságok teszik ki, számuk 2,7 százalékkal nőtt 2020. március végéhez képest, a 23 százalékot képviselő betéti társaságok száma azonban csökkent, 2,6 százalékkal, akárcsak a szövetkezeteké, ott 6,4 százalékkal kevesebbet tartottak nyilván. Több azonban a részvénytársaság, 4,8 százalékkal több működik a megyében, mint egy éve.

Továbbra is elmondható, hogy Csongrád-Csanád a kis cégek megyéje, a társas vállalkozások 91 százaléka legfeljebb 9 főt foglalkoztatott, a 249 fő felettiekből pedig mindössze 23 volt a megyében.

Az adatsorokat böngészve kiderül, hogy – akárcsak tavaly – fő tevékenységük alapján a társas vállalkozások a kereskedelem és a tudományos és műszaki tevékenység, valamint az építőipar területén, az önálló vállalkozók pedig a mezőgazdaság és az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágazatokban fordultak elő leggyakrabban.

Öt területen csökkenés

Gazdasági áganként nézve elmondható, hogy öt területen figyelhető meg visszaesés. A mezőgazdasággal foglalkozók aránya 1,7 százalékos csökkenést mutat, több lett azonban köztük a társas vállalkozás. Hét százalékkal csökkent a pénzügyi szolgáltatást végzők száma összességében, ám itt az egyéni vállalkozók vannak kevesebben 9,2 százalékkal, társas vállalkozásból viszont 2,4 százalékkal többen tevékenykednek ezen a területen.

Tavaly március végéhez képest ingatlanügyletekkel, oktatással, művészeti és szabadidős tevékenységgel foglalkoznak még kevesebben, a KSH a többi 9 gazdasági ágban növekedést tapasztalt. Csaknem 11 százalékos emelkedés az építőipar, valamint a szállítással és raktározással foglalkozó cégeknél figyelhető meg, számuk mind a társas mind az egyéni vállalkozók között emelkedett.

Sokan élnek a földből

Gazdasági áganként és gazdálkodási forma szerint nézve 27 400-as számával kiemelkedik a mezőgazdasággal, erdőgazdálkodással és halászattal foglalkozó vállalkozások száma a megyében. Sorrendben a következők az ingatlanügyletekkel foglalkozók, 7906 ilyen vállalkozás volt március végén, míg a legkevesebb, összesen három vállalkozás pedig a közigazgatás, védelem és kötelező társadalombiztosítás területén van Csongrád-Csanád megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában