A hősokk és a szárazság ellen védekeznek a termés egy részének elrúgásával

2021.07.01. 20:00

Potyognak az egészséges éretlen diók a fákról

Sokan panaszkodnak, hogy oda lett a diótermés nagy része. A kis zöld diók ugyanis nagy mennyiségben potyognak a fákról. Sipos gazdától megtudtuk, így védekeznek a fák a kánikulában és a szárazságban.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Olvasóink arra panaszkodnak, hogy ha így halad, nem marad dió a fán.

– Nekünk csak egy diófánk van, de az szinte minden évben ad annyi termést, hogy az egy évre elég a családunknak. Idén is szép termés ígérkezett. Az elmúlt napokban azonban úgy potyognak a kis diók, hogy alig győzzük összeszedni a feleségemmel. Ráadásul szép, egészségesnek tűnő minden lehullott kis dió – mondta egyik olvasónk.

– Engem is sokan megkerestek a dióhullás miatt – tudtuk meg Sipos József növényorvostól, címzetes egyetemi docenstől, akivel Hódmezővásárhely kútvölgyi területén találkoztunk egy 6 hektáros dióültetvényben. Ott egyébként nincsenek lehullott diók, Sipos gazda azt is elárulta, miért.

A kútvölgyi diókertben nagyon szép a termés és nem potyog, ott csepegtetőrendszert építettek, így elegendő nedvességhez jut a diófák hatalmas gyökérzete – mutatta Sipos gazda. Fotó: Kovács Erika

– Idén a hideg tavasz ellenére is nagyon szépen kötött a dió. Az a fagyáskár, ami „elvitte” a gyümölcsösöket, a diót nem érintette. Most viszont a diófák sok helyen elrúgták a termés egy részét. Ennek oka a szárazság, a hőstressz és a viharkárok. Ebben az időszakban a rovarkártevők még nem okoznak problémát. A diófáknak hatalmas a lombozatuk. Óriási a párolgási felületük. Komoly gyökérzettel is rendelkeznek, amelynek rengeteg vízre van szüksége. Szomjaznak a fák, kánikula van és szárazság. A diófák ez ellen a termés lerúgásával védekeznek.

Sipos gazda megmutatta, a kútvölgyi 6 hektáros diókertben a tulajdonos csepegtetőren­d­szert épített ki, így ott azért maradt meg az összes dió, mert a fák nem érezték a szárazság miatt veszélyeztetve magukat.

Azt javasolta, a kiskertekben, udvarokban lévő diófákat hetente kétszer locsolják meg a gazdáik, egy-egy alkalommal jó 4-5 nagy vödörnyi vízzel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában