A magasabb hőmérséklet is generálja a problémát

2021.07.27. 14:40

Szaga van a víznek – ez okozza a bűzt a Vértónál

A Zápor-tó után a Vértótól is érkezett olvasói jelzés: pusztulnak a halak, büdösödik a víz. A Szegedi Vízmű Zrt.-t kérdezve kiderült, hogy a problémát szezonális halpusztulás okozza, és ennek oka nem a vízminőség romlása.

Farkas Judit

Halpusztulásra és bűzre panaszkodnak a Vértó környékén lakók. A haltetemeket a Vízmű munkatársai eltávolítják. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Hiába levegőztetik, büdösödik a Zápor-tó vize, és üledék úszik rajta, írta meg lapunk lakossági panaszok nyomán július 9-én. A Zápor-tavi panaszok után a Vértótól is érkezett hozzánk olvasói jelzés a napokban. Olvasónk szerint bár a tavat levegőztetik, sok a döglött hal, és – talán emiatt – nagyon büdös a víz.

Csütörtökön a tónál járva azt tapasztaltuk, a mólóknál néhány darab, a kifolyónál viszont nagyobb mennyiségű haltetem lebeg. A záportározók kezelője a Szegedi Vízmű Zrt. A társaságnál érdeklődtünk: a Zápor-tóhoz hasonlóan itt is a hőség és a lecsökkent vízszint lehet a probléma oka? Esett-e elég eső az utóbbi napokban, hogy a baj megszűnjön?

Halpusztulásra és bűzre panaszkodnak a Vértó környékén lakók. A haltetemeket a Vízmű munkatársai eltávolítják. Fotó: Karnok Csaba

Ahogy fent említett cikkünkben is állt, a záportározó tavak, mint a Vértó vagy a Zápor-tó is, fontos szerepet töltenek be a város területére hulló csapadék összegyűjtésében, tárolásában. A tavak vizének természetes utánpótlását a csapadékvíz adja, élővíz-utánpótlásuk általában nincs.

Balaton Krisztinától, a Szegedi Vízmű Zrt. kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, hogy a kellemetlen szagot a horgásztóként is üzemeltetett Vértó körül a szezonális halpusztulás miatt érezhetik az arra járók.

Ennek oka nem a vízminőség romlása, a tapasztalatok szerint inkább a kárászok túlszaporodása és a víz hőmérsékletének változása okozhatja.

A jelenség nem egyedi, a pusztulás nem tömeges, a haltetemeket folyamatosan távolítják el a mederből a Szegedi Vízmű munkatársai. A víz levegőztetésére szolgáló berendezések továbbra is folyamatosan üzemelnek. Az elmúlt napokban esett nagyobb mennyiségű eső és a hőség mérséklődése is jó hatással van a tóra és annak élővilágára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában