Szeptemberig táboroznak Fehér-tón a madarászok

2021.07.26. 16:57

Százával gyűrűzik az énekesmadarakat a Fehér-tónál – Galéria

Július 10-én indult az első turnus a Fehér-tavi madarásztáborban. A Szalakóta Látogatóközpont kőépületében alhatnak a jelentkezők, akik korán kelnek, hajnali fél négykor már a nádasban ellenőrzik a hálókat.

Tóth A. Péter

Sándorfalva – 2021.07.26. Madárgyűrűző tábor a Fehér-tónál a Szalakóta Látogatóközpontban. Szántó Bence munkatársa Képen: Szántó Bence a központ munkatársa. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Leírjuk, hogy melyik hónap, milyen napján van a gyűrűzés, rögzítjük a gyűrűző nevét, rövidítve, és hogy hány órakor, melyik hálóban találtuk a madarat. Felírjuk a gyűrűszámot és a fajt, valamint a madár korát. A kondícióját is vizsgáljuk, a testtömeg és esetlegesen a vedlés mind fontos információk számunkra

– mondta lapunknak Horváth Levente önkéntes segítő.

Idén nyáron harmadik hete gyűrűzik táborban a madarakat a Szalakóta Látogatóközpont közelében. Heti váltásban, egészen szeptember elejéig tanulhatják a madárjelölés fortélyait azok, akiket vonz a természetvédelem és a madarak világa.

Korán kelnek

– Az Actio Hungarica elnevezésű program keretében zajlik a tábor. A költési időszakot követő nyolc hetes időszakban gyűrűzzük a madarakat a Fehér-tavi Ornitológiai Táborban. Minden reggel és este van gyűrűzés, este nyitva hagyjuk a hálókat, és reggel, miután kivilágosodott, kimegyünk és óránként összeszedjük a madarakat

– mesélte Szántó Bence, a Szalakóta Látogatóközpont munkatársa, hozzátette, fél négykor kezdünk, és a nagy meleg miatt kilenc után összehúzzuk a hálókat.

Nádi énekesek

Mivel a hálókat a nádasba helyezik el, zömmel nádi énekesmadarak akadnak a szemek közé, cserregő nádiposzáta, foltos nádi poszáta, nádi rigók mellett sok kékbegyet is meggyűrűztek már.

– Az emeletes hálóink 5 vagy 8 méter magasak, különböző, a lombkoronában mozgó madarakat is befogunk, harkályféléket, füzikéket, sárga rigót és szajkót. A pallósoron 17 darab hálót feszítettünk ki, emellett egy tizenkétszer nyolc méteres lombkorona hálónk is van. A csatornán négyet, a gyékényesben pedig további kettőt helyeztünk el

– tette hozzá.

Százával gyűrűznek

Horváth Levente több táborban is részt vett már, kiskora óta vonzza a madarak világa. A tizennyolc esztendős fiatalember a Gödöllői Református Líceum tanulója, nyaranta szívesen vesz részt madarász táborokban. A Fehér-tó partján társaival, egy erős nap akár 350 egyedet is meggyűrűznek.

– Hálóállásonként vannak a madarak gyűjtve, az egyes állásokat beszámoztuk, és a zsákokat ez alapján akasztjuk ide, ezekre a helyekre. A madarak a zsákokban várják, hogy meggyűrűzzük őket. Mindez rövid ideig tart, és a gyűrűzés végén a madarakat visszaengedjük a természetbe. Számomra ez nyaralás is egyben, jó társaságban érdekes, és értékes tevékenységet végezhetek

– fogalmazott a táborlakó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában