Az új berendezéssel egy mellkasfelvétel csak 4-5 másodpercig tart majd

2021.07.20. 16:49

Új CT-t vásárolt a vásárhelyi kórház

A régi, tízéves CT-t cserélték egy korszerűbb berendezésre a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Radiológiai Osztályán. A 64 detektoros, 28 szeletes készülék 210 millió forintba került és július 26-tól állítják a gyógyítás szolgálatába. Az új CT-t egy határon átnyúló, Szatmárnémetivel közös, több mint 9 millió eurós projekt részeként vásárolta meg a kórház.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– Egy régi készüléket cseréltünk le, amivel évente 8-10 ezer vizsgálatot végeztünk el – mondta az átadó ünnepségen Kallai Árpád főigazgató. – A korábbi készülék 16 detektorsorral rendelkezett és egyszerre 16 szeletet tudott készíteni az emberi test bármelyik régiójáról. Az új berendezés 64 detektoros és 128 szeletes. Ezek a gépek rendkívül gyorsak.

A fej és nyak körülbelül 30 centiméter hosszúságú terület, amit az új CT 2,5-2,6 másodperc alatt képes megvizsgálni.

A mellkasfelvétel elkészítése 4-5 másodperc. Az alacsony dózisú röntgent-sugárzással működő géppel nagy biztonsággal lehet a tüdőrákos betegeket is szűrni – részletezte. A készülék támogatja a nagyszabású, Szatmárnémetivel közös projektben vállalt tüdő, valamint szív-érrendszeri szűrési programokat.

– Az új CT-t július 26-tól működtetik a hódmezővásárhelyi kórházban – hangzott el az ünnepélyes átadáson.Fotó: Kovács Erika

– Minden politikus kötelessége az egészségügy támogatása. Nagyon nem értek egyet azokkal a helyi vagy országos politikusokkal, akik uszítanak az egészségügy ellen, támadják az egészségügyi ellátó rendszert vagy az egészségügyi dolgozókat – emelte ki Lázár János országgyűlési képviselő.

– 2014 és 2018 között tüdődaganat miatt országosan mintegy 60 ezer beteg halt meg. A hódmezővásárhelyi kórház ellátó körzetében ugyanebben az időszakban ebben a betegségben ötszázan vesztették életüket. Ma hazánkban mintegy 2,3 millió ember dohányzik. 2010 óta komoly lépéseket tettünk a nemdohányzók védelmében. Célom az, hogy még az én életemben füstmentes országgá váljon Magyarország – fogalmazott az országgyűlési képviselő, akinek nézetei szerint csak szervezési kérdés lenne egy olyan nemzeti szűrőprogram elindítása, ami alanyi jogon járna bizonyos életkor felett a tüdő-, a vastagbél- és az emlődaganat kiszűrésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában