Porördög futott ki a Tiszára Szegednél

2021.07.11. 17:54

Videó is készült a boszorkánytölcsérről, ami pillanatok alatt eltűnt

Sok dolgot megélt már a vízen Kipper György, a szegedi Tiszavirág Sportegyesület elnöke, de porördögöt még ő sem látott – egészen július negyedikéig. Más néven boszorkánytölcsérnek hívják azt a jelenséget, amiről videót is készített egy vitorlásról.

Farkas Judit

Július 4-én került fel az internetre Kipper György videója: a szegedi Tiszavirág Sport­egyesület elnöke vitorlásról készített felvételt egy méretes víztölcsérről.

– Láttam már 160 kilométer per órás szelet, de forgószelet a vízfelszínen még soha – mesélte lapunknak az ismert vízi ember, aki úgy fogalmazott, nem szívesen lett volna a tölcsér közepén. Amikor feltűnt a semmiből, 5–8 méter lehetett az átmérője, majd szétterült: az egész lezajlott körülbelül egy perc alatt. Nem volt semmi előjele, és eltűnt nyomtalanul.

– Oktatás volt, a vitorláskikötő fölött kicsivel gyakoroltunk a tanulókkal. Amikor a híd irányába pillantottam, mintha a múzeum egyik oszlopát láttam volna meg ezüstös csillogásban, a jobb parttól ötven méterre. Gyorsan előkaptam a telefont, és úgy manővereztünk, hogy el tudjam ké­­szíteni a felvételt. Addigra a tölcsér 15-20 méterrel arrébb haladt, még szívta fel a vízpárát, de már kezdett szétterülni. Azt hittem, káprázik a szemem – foglalta össze a látottakat.

2019-ben, amikor hatalmas vihar csapott le Szegedre, olvasónk hasonló „tornádót” figyelt meg a Tisza vizén. Akkor Tóth Tamás meteorológust kérdezve kiderült: nem tornádót, hanem gustnadót láthattak a szemtanúk. A szó az angol „széllökés” kifejezésből származik. A nagy erejű szél képes nagyobb szabad vízfelszín felett örvényt kelteni – a tölcsérszerű örvényt ilyenkor a víz festi meg, teszi láthatóvá, és a tölcsérnek nincs kapcsolata felhővel. A gust­nado létrejötte azonban viharhoz kapcsolódik.

A meteorológustól megtudtuk, a napokban látott jelenség neve porördög – olvastuk, emlegetik boszorkánytölcsérként is. Ami szükséges a kialakulásához: napos idő, nagyon száraz felszín, csupasz föld, ami jobban felhevül, mint a környezete, gyenge szél, ami elkezdi forgatni a port, amikor a felmelegedett levegőréteg elszakad a felszíntől. Ebből következik, hogy porördög a vízen nem tud kialakulni. A tölcsér, amit Szegednél levideóztak, „kiszaladt” a vízre, és nagyon hamar fel is oszlott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában