Hiányzik az utánpótlás

2021.08.16. 09:58

18 betöltetlen praxis várja új háziorvosát Csongrád-Csanád megyében

Csongrád-Csanádban is folyamatos a háziorvoshiány, ugyanakkor itt a baj még nem akkora, mint az ország más részein. Leginkább a kisebb településeken keresnek háziorvosokat. De hogy mi az oka annak, hogy a fiatalok nem választják ezt a pályát, arról a Magyar Orvosi Kamara megyei elnökét kérdeztük.

Kiss Anna

A fiatalokat már a praxisgyakorlatok alatt meg kellene szólítani. Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Számos háziorvosi praxis betöltetlen a megyében, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő listája szerint például Királyhegyesen, Nagylakon, Öttömösön és Bakson is háziorvost keresnek, sőt Csongrádon, Szentesen és Hódmezővásárhelyen több olyan háziorvosi szolgálat is van, ami betöltetlen. Éppen ezért megkérdeztük a Magyar Orvosi Kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezetének elnökét, hogy ők mit tapasztalnak, mekkora a baj Csongrád-Csanádban.

– A megyében talán nem olyan súlyos a helyzet, mint az ország többi részében. Itt kevesebb az ellátatlan körzet. Ez talán annak is köszönhető, hogy Szegeden van az egyetem, és az itt végzett kollégák többen akarnak Szeged és környékén letelepedni. A háziorvos hiánya inkább a kisebb településeken lehet probléma, ahol a kis lakosságszám miatti finanszírozás nem tud egy praxist eltartani. Az Országos Kórházi Főigazgatóság adatai szerint Csongrád-Csanád megyében jelenleg 18 tartósan betöltetlen praxist tartanak nyilván. Ez lakosságarányosan kevesebb, mint az ország legtöbb megyéjében – nyilatkozta Kanka Andor.

A megyei elnök hozzátette, jelenleg 5700 területi ellátási kötelezettséggel rendelkező praxis van Magyarországon, ezek közül 651 betöltetlen, vagyis nagyságrendileg minden tizedik praxisban nem rendel háziorvos. Ezeknek a praxisoknak az ellátását helyettesítéssel kell megoldani.

A fiatalokat már a praxisgyakorlatok alatt meg kellene szólítani. Archív fotó: Karnok Csaba

– A fő probléma az, hogy a háziorvosok körében jelentős az elöregedés, azaz a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs elegendő utánpótlás. A háziorvosok átlagos életkora 60 év körüli, tehát néhány éven belül még komolyabb háziorvoshiány léphet fel és a rendszerben dolgozó háziorvosok egyre nagyobb praxisokat lesznek kénytelenek ellátni. A házi gyermekorvosok átlagéletkora még magasabb, és egyre több helyen vegyes praxisokban kell ellátni a gyermekeket – mutatott rá a szakember.

Kanka Andor szerint a háziorvosi hivatást a fiatalok nem tartják elég vonzónak, mert a jövedelem a praxisokban kevesebb, mint az egyéb orvosi pályán, emellett a praxis elindítása is nagy anyagi terhet ró a kezdő orvosra.

– Meg kell tanulni a vállalkozási formában történő működést, amire az egyetemen nem készítenek fel. Több szakmai és anyagi segítséget kell nyújtani a praxis indításához és a letelepedéshez. Jó gyakorlat a kezdéshez igényelhető állami támogatások rendszere is

– részletezte a megyei elnök, aki szerint a fiatalokat már az egyetemi tanulmányok során, a praxisgyakorlatok alatt meg kellene szólítani, és bemutatni nekik a háziorvosi munkát.

Kanka Andor abban bízik, hogy a tervezett praxisközösségekben lesz arra lehetőség, hogy a tapasztaltabb háziorvosok segítsék a fiatalokat a szakmai kérdésekben, és a vállalkozás vezetés során felmerült problémák megoldásában.

Megyénkben egyébként több praxisközösség is működik. Ilyen a szegedi orvosokat tömörítő Prevent-ív Praxisközösség, a Deszket, Kübekházát, Szőreget, Tiszaszigetet és Újszent­ivánt összefogó Marosmenti praxisközösség, de Székkutas, Hódmezővásárhely, Mártély és Árpádhalom háziorvosi körzetei is védőháló praxisközösséget alkotnak, ahogyan Mórahalom, Ruzsa és Zákányszék háziorvosai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában