Hódmezővásárhely

2021.08.24. 14:38

A „cigány plutónium ketyegéséről” beszélt Márki-Zay

Ketyeg a cigány plutónium! – mondta Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere augusztus 20-án, a Szent István téren megrendezett ünnepségen. Mezei Vidor szerint akkor sem lett volna szabad egy bombához hasonlítani a cigányságot, ha a beszéde többi, romákra vonatkozó részében a szeretetteljes beilleszkedés elősegítéséről beszélt.

Kovács Erika

Mezei Vidor nem látja a szeretetteljes befogadás jeleit Hódmezővásárhelyen. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

– Ahogy Bogdán László, egy nagyszerű cigány honfitársunk mondta annak idején, „Ketyeg a cigány plutónium!” Rettenetes, vagy szerencsés, de néhány évtizeden belül minden második magyar gyermek cigány származású lesz. Ha nem tudjuk őket felemelni, szeretettel integrálni a magyarság nemzetébe, akkor ez az ország végzetesen le fog hanyatlani – mondta Márki-Zay Péter, aki arról is beszélt, hogy polgármesterré választása után döbbent rá, hogy a vásárhelyi emberek 15 százaléka cigány származású.

Reményét fejezte ki, hogy a cigányság körében minél többen tartoznak majd a középosztályba.

– Borzasztó volt hallani, hogy Márki-Zay Péter akár saját, akár más gondolata mentén egy mindent elpusztító bombaalapanyaghoz hasonlította a cigányságot

mondta Mezei Vidor, a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Mezei Vidor nem látja a szeretetteljes befogadás jeleit Hódmezővásárhelyen.
Fotó: Kovács Erika

– Bár a beszéde nagy részében szeretetteljes felemelésről beszélt, ezt a vásárhelyi cigányság nem tapasztalja. Ha csak az új összetételű cigány önkormányzatot nézzük, hol van ez a szeretet? Kirakott bennünket a városházáról egy lepukkant Serháztér utcai irodába. A fejünk fölött átnyúlva létrehozta a Cigány Nemzetiségi Tanácsot, csak azért, mert már nem olyan összetételű a nemzetiségi önkormányzat, mint amilyennek szeretné. Állítom, hogy a vásárhelyi cigányság 80 százaléka már elhatárolódik a polgármestertől, csak nem mindenki meri mondani, mert féltik a szociális lakásukat, aminek bérleti díját, nyilván szeretetből és a felemelésük segítése céljából, nemrég megemelte az önkormányzat – kommentálta Mezei Vidor. Azt is sérelmezte, hogy megkereste a városházát a Gólya utcaiak gondjaival, de válaszra sem méltatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában