A megyében élők szerint jóval kevesebb a szúnyog

2021.08.04. 07:00

A katasztrófavédelem mellett az önkormányzatok is gyérítenek

Van, ahol a 20 millió forintot is meghaladja az az összeg, amit szúnyoggyérítésre költenek helyben. Csongrádon már 17-szer irtotta a szúnyogokat az önkormányzat, de Szentesen, Bakson és Algyőn is dolgoznak.

Munkatársainktól

Sándorfalva 2020.07.09. Szúnyogírtás, szúnyog földi gyérítés Fotó: Török János DM Délmagyarország

Fotó: Arcív fotó: Török János

Hazánkban valamennyi településen és annak környékén a katasztrófavédelem munkatársai végzik a szúnyoggyérítést már évek óta. Ugyanakkor a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalán közzétett információk szerint, a központi szúnyoggyérítés mellett minden önkormányzatnak lehetősége van saját költségvetése terhére szúnyoggyérítést végeztetni a településen. Csongrád-Csanád megyében több önkormányzat is él ezzel a lehetőséggel.

Szentesről például azt az információt kaptuk, hogy a Szentes Városellátó Nkft. belterületen, valamint Nagyhegyen, Kajánújfalun, Magyartésen, Lapistón és Szentes-Bereken egy alkalommal végzett teljes légi kémiai szúnyoggyérítést.

Az önkormányzat jelezte: eseti igények alapján földi melegködös kémiai szúnyoggyérítést is végeztettek több alkalommal a szentesi tiszai partfürdő és pihenőterületen, valamint Magyartésen, a Széchenyi ligetben. Így összesen 3,7 millió forintot költöttek szúnyogirtásra.

Makón is kevesebb a vérszívó, ugyanis a Makói Szolgáltató Nzrt. tavaly vásárolt egy melegködképző gépet, amit a népjóléti intézménytől kapott használt teherautóra szereltek fel, így a város saját hatáskörben heti rendszerességgel tud gyérítést végezni. Az önkormányzat szakemberei minden héten csütörtök vagy péntek este körbejárják vele az egész várost.

A megyében élők szerint jóval kevesebb a szúnyog, mint tavaly. Fotó: Frank Yvette

Csongrádon eddig 17 alkalommal avatkozott be az önkormányzat a vérszívókkal szemben földi és légi módszerrel is külterületen és belterületen egyaránt. Mindez 24 millió 302 ezer forintba került.

Eközben a megyeszékhelyen is dolgoztak már többször a vérszívók ellen, az önkormányzat beszámolója szerint eddig csaknem 20 millió forintot költöttek gyérítésre.

A sorból a szomszédos Algyő sem marad ki, itt is több millió forintot költöttek már földi kémiai gyérítésre, valamint a Tisza-parton kitakarították a fokokat és leeresztették a vizet a kubikgödrökből, amelyekben a szúnyogok szaporodni szoktak.

Mindemellett az önkormányzati cégtől, a Gyeviép Nkft.-től a lakók is igényelhetnek gyérítést udvaraikba díjfizetés ellenében.

Ópusztaszeren 385 ezret költött a falu gyérítésre, itt légi permetezést végeztek.

Bakson is figyelnek a szúnyog-kérdésre, idén eddig 1,5 millió forintot áldoztak földi és légi gyérítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában