Holokauszt

2021.08.03. 13:27

A meggyilkolt romákra emlékeztek

Munkatársunktól

Szeged – 2021.08.03. Roma holokauszt megemlékezés a roma tanoda községi ház előtt. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

„A sok cigányt mind elvitték, nagy árkokat ásni vitték... Ha tudnák, hogy minek ásnak, hogy maguknak, hogy nem másnak, maguknak, a többieknek, asszonyoknak, gyerekeknek” – hangzott el kedden Choli Daróczi József verse a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat épülete előtt a Rákóczi utcán.

A 77 évvel ezelőtt embertelenül meggyilkolt romákra emlékeztek az augusztus 2-i roma holokauszt emléknap alkalmából. Az eseményen Nagy Mihály, az önkormányzat elnöke kiemelte:

3-4 ezer romát öltek meg az auschwitz-birkenaui haláltáborban 1944-ben augusztus 2-ről 3-ra virradóra. Gyerekeket, nőket és férfiakat egyaránt meggyilkoltak

– tette hozzá.

Jelezte: egyes pártok most is szégyent hoznak rasszista politikájukkal hazánkra és az ország lakóira egyaránt. Hangsúlyozta: a romáknak és a nem romáknak is egyaránt figyelni kell arra, hogy ne következzen be még egy olyan vagy ahhoz hasonló szörnyűség, mint ami 77 évvel ezelőtt történt. Megjegyezte: nem egy vagy több párt, hanem egész Magyarország szégyene lenne az, ha a romákat ismét bántalmaznák.


Fotó: Karnok Csaba

A megemlékezésen elhangzott annak a francia zsidó túlélőnek, Jaques Altmannak a mondata is, aki a rámpán dolgozott a táborban. Ő így emlékezett vissza 1944. augusztus 3-ról: „A rámpa tele volt vérrel és véres húscafatokkal, tőből leszakított kezekkel, lábakkal, tank taposta koponyákkal... és nekünk kellett összeszedni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában