a balesetek legnagyobb része hazafelé történik

2021.08.09. 09:07

Baj is történhet a fesztiválokon

Sokan voltak a hétvégén a partfürdőn, ahol most rendezték meg a Deja Vu fesztivált. Az is biztos, hogy a Szegedi Ifjúsági Napokon a hónap végén még ennél is többen lesznek. Azonban a felhőtlen szórakozásba bezavarhat, ha egy fesztiválon kirabolják vagy esetleg szándékosan bedrogozzák a fiatalokat. A rendőrségnek ezekre is vannak megelőző ötletei.

Suki Zoltán

Ha odafigyelünk, nem lesz rossz vége a bulizásnak. Illusztráció: Török János

Fotó: Illusztráció: Török János

Ha tetszik, ha nem, a zenei fesztiválok velejárója az alkohol és a drog is. Utóbbival nyilván kevesebben élnek, de az alkohol is tud meglepetéseket okozni, ha nem figyel az ember.

Ha odafigyelünk, nem lesz rossz vége a bulizásnak.
Illusztráció: Török János

Idén Szegeden két nagyobb fesztivált rendeznek. A Deja Vunek a partfürdőn már vége is, a Szegedi Ifjúsági Napok pedig augusztus 25-én, azaz valamivel több mint két hét múlva kezdődik. Hogy mindenki épségben megússza ezeket a rendezvényeket, akkor jó, ha több mindenre is odafigyel.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szerint bulizáskor nem biztonságos nagyobb mennyiségű készpénzt magunknál tartani. Ráadásul már egyre több rendezvényen biztosítják a készpénzmentes fizetést. A zseblopások megelőzése érdekében hátizsák helyett célszerűbb egy jól zárható, az értékek tárolásához belső rekeszekkel ellátott táskát, esetleg övtáskát választani.

Nagyon fontos az is, hogy ha valami rendkívüli helyzet adódna, például vihar törne ki, nem szabad a helyszínről kiáramló tömeggel szemben haladni.

Az egyik legfontosabb pedig talán az, hogy mindenki csak gyári csomagolású italt igyon, és azt ne hagyja őrizetlenül. Ugyanez vonatkozik természetesen a pultból kapott csapolt italokra is. Ezekbe bárki drogot csempészhet, ami aztán a legrosszabb esetben szexuális erőszakhoz is vezethet.

A rendőrség szerint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás egyik legkirívóbb példája a rohamivás, ami akár eszméletvesztéshez is vezethet. Ilyenkor azonnal segítséget kell hívni.

A tapasztalatok szerint a bulizó fiatalokat érintő vagyon és személy elleni bűncselekmények, illetve balesetek jelentős része a hazaúton következik be, ezért érdemes előre megtervezni, ki hogyan jut haza a legbiztonságosabban.

Létezik egy úgynevezett Hazakísérő telefonszám, amelyet az hívhat, aki egyedül maradt az éjszakában, és úgy érzi, nincs biztonságban. Ez a 06 80/442-422-es zöld szám.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának van egy, A Te poharad. A te életed. Vigyázz rá! című programja, amely még 2015-ben indult a Szegedi Ifjúsági Napokon. Ezzel azóta is jelen vannak a fesztiválon, és természetesen ott is lehet tanácsot, esetleg segítséget kérni tőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában