Balástya

2021.08.02. 16:30

Dékány Péter arany Polgárőr Érdemkeresztet kapott

Az Országos Polgárőr Szövetség küldöttgyűlésén Túrós András elnök a polgárőrmozgalomban végzett tevékenységének elismeréseként Dékány Pétert, a Balástyai Polgárőr Egyesület 66 éves elnökét a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntette ki.

Imre Péter

Dékány Péter a Polgárőr Érdemkereszt kitüntetéssel. Fotó: Illin Klára

– Nem számítottam rá, meglepett, hogy a megyei polgárőr­szervezetek szövetségének elnöke, Batiz István javasolt ilyen kitüntetésre. Nagyon örültem az elismerésnek – mondta a Balástyai Polgárőr Egyesület 66 éves elnöke, Dékány Péter, aki a közelmúltban vehette át a szövetség küldöttgyűlésén Túrós András országos vezetőtől a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatát.

Baráti társaság

– Hosszú történet a balástyai egyesületé, években számolva is, hiszen jövőre ünnepeljük a 25 esztendős fennállásunkat. Folyamatosan gyűjtöttem történetünkről az adatokat, dokumentumokat, fényképeket, és azt tervezzük, 2022-ben megjelentetünk erről egy nívós kiadványt – közölte Dékány Péter. Elmondta még: a polgárőrmozgalom a községben tulajdonképpen 32 éves múltú, mert baráti társaságként már a rendszerváltás előtt, 1989-ben megalakultak, érdekesség, közösen a dócival. Akkor csoportként, később váltak egyesületté. Az országos szövetség 1991-ben jött létre, és ők még utána 2-3 esztendeig közösen dolgoztak Dóccal.

Bűnügyi statisztika

– A rendszerváltáskor a bűnügyi statisztikák nagyon elkeserítőek voltak, sok volt a bűncselekmény, főleg a lopás, és a megfékezéséért tenni kellett valamit, ezért alakultunk meg 1989 őszén. Munkánkat segítette a kisteleki ÁFÉSZ irodahelyiséggel, rendezvényekre felajánlásokkal és a három termelőszövetkezet, például üzemanyaggal és CB-rádióval – mondta.

– Akkoriban mindennap adtunk szolgálatot, természetesen díjmentesen – sőt, mi is áldoztunk rá saját pénzünkből, időnként tankolásra –, mert önként vállaltuk ezt a feladatot. Úgy tapasztaltuk, a kezdeti időkben nem szerettek bennünket, tartottak tőlünk, hiszen – mint már említettem – abban az időben minden mozdíthatót vittek. De mi mindig törekedtünk a lakossággal a jó kapcsolatra. Szerepünk volt a téeszvagyon megtartásában, mert rendszeresek voltak a baracklopások, amit szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel többször megakadályoztunk, de körözött bűnözőket is lekapcsoltunk. Külterületi szolgálatainkat, jelzéseikkel, a lakosság szervezte, például egy fiatalasszony szólt, a tanyája környékén mozgást észlel, és tűntek el tyúkjai, ezért többször járőröztünk arra éjszakánként – mesélte Péter, aki a Rákóczi téesz műhelyében dolgozott géplakatosként.

Manapság főleg rendezvényeken adódik feladatuk, vasárnap is felügyeltek a rendre a kisteleki kirakodóvásárban, de falunapot, búcsút és sporteseményeket is biztosítanak.

Várják az utánpótlást

– Harmincan vagyunk Balástyán, többen az önkéntes tűzoltóknál is vállalnak szolgálatot. A közelmúltban négy fiatallal gyarapodott a tagságunk, ami azért fontos, mert a polgárőr-társadalom elidősödött, kevés ifjú csatlakozik hozzánk – elemzett Dékány Péter. Még elárulta: már többször gondolkozott azon, abbahagyja, lemond a vezetésről, de nem akadt olyan, akinek átadhatta volna a stafétát. – Nem merem abbahagyni, úgy érzem, ha nem csinálom tovább, meghal minden, ezért a következő öt évet még biztosan vállalom. Erre a tagság is kért – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában