2022-től

2021.08.01. 11:00

Digitalizálják a közlekedési vizsgáztatást

Tableteket kapnak majd a vizsgabiztosok, amelyekkel a gyakorlati vizsgán az autóban ülve folyamatosan rögzítik a feladatok teljesítését, így nem lesz szükség utólagos adminisztrációra. Azonnal megtörténik a kiértékelés, átláthatóbbá válnak a folyamatok a digitalizációnak köszönhetően.

K. A.

A vezetést nem digitalizálják, a gyakorlat marad a „régiben”. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– A közlekedési vizsgáztatásban 2022 tavaszától egységes és központosított elektronikus rendszer működik majd – jelentette be nemrégiben Mosóczi László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a Közúti gépjármű-, vízügyi és légügyi közlekedési-, engedélyezési és vizsgáztatási folyamatok ügyfélközpontú elektronizálása projekt nyitórendezvényén elmondta, hogy a program gazdája a szaktárca.

Megtudtuk, a fejlesztés teljes egészében az Európai Unió vissza nem térítendő 1,8 milliárd forintos támogatásából valósul meg a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség konzorciumában.

Mosóczi László hangsúlyozta, a közigazgatási, hatósági folyamatok felhasználóbarát korszerűsítésének fő és megkerülhetetlen útja a digitalizáció, az ügyintézés elektronikus útra terelése pedig kényelmesebbé, gyorsabbá, egyszerűbbé teszi mindenki munkáját, csökkenti az adminisztrációs terheket.

Új tableteket kapnak a vizsgabiztosok, amelyekkel a gyakorlati vizsgán az autóban ülve folyamatosan rögzítik a feladatok teljesítését.

A teljes körű elektronikus ügyintézés egyszerűsíti a jogosítvány megszerzésének menetét is, a jövőben a gépjárművezetői vizsgára jelentkezést ügyfélkapun keresztül indíthatják el az érintettek, ahol természetesen a kiválasztott autósiskolát is megjelölhetik. A későbbiekben a képzőszerveken keresztül a vizsga helyszínét, időpontját is ki lehet majd választani.

A vezetést nem digitalizálják, a gyakorlat marad a „régiben”.
Fotó: Karnok Csaba

Magyarországon évente több mint félmillió közlekedési vizsgaeseményt regisztrálnak, ezen belül közel 400 ezer a B típusú, normál személygépkocsira érvényes jogosítvány megszerzéséhez köthető. E- mellett 60-70 ezer alkalommal már dolgozó vagy leendő hivatásos járművezetők tesznek közlekedési vizsgát, vagy frissítik fel ismereteiket. Plusz évente több ezren szerzik meg a kedvtelési célú hajózáshoz, vitorlázáshoz szükséges engedélyt, és az idén januártól a nem játéknak minősülő drónok használata is képzéshez, valamint vizsgához kötött.

Az államtitkár elmondta, hogy az új rendszerbe komplett vizsgaanyag is bekerül, és lehetővé válik az elektronikus fizetés is. Ezen felül, egy másik programban megvalósuló fejlesztéssel a vizsgázók mindenütt egységesen magas színvonalú informatikai eszközöket használhatnak az elméleti vizsgákon.

A programba az is belefér, hogy a Közlekedési és Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) minden telephelyén megújítja eszközparkját 2021 végéig.

Mosóczi László elmondta, a vizsgáztatás jelenleg még papíralapú dokumentumait is közvetlenül az online központi rendszerbe töltik majd fel. Új tableteket kapnak a vizsgabiztosok, amelyekkel a gyakorlati vizsgán az autóban ülve folyamatosan rögzítik a feladatok teljesítését, így nem lesz szükség utólagos adminisztrációra. Lényegében azonnal megtörténik a kiértékelés, átláthatóbbá válnak a folyamatok.

 

Adatlekérdezési segítség

A program részeként egy weboldal is készül, amely a járművek műszaki vizsgálatainak adatairól hiteles adatbázisokon alapuló tájékoztatást nyújt a gépkocsivásárlást és -értékesítést tervezők számára. Az adatlekérdezést az ÚtON mobilapplikáció továbbfejlesztett verziója is segíti majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában