Hódmezővásárhely

2021.08.17. 13:31

Dűlőút-fejlesztésre és kútfúrásra is pályáz a város

Utólag hagyta jóvá a hódmezővásárhelyi közgyűlés a sarkalyi zártkertes övezet fejlesztésére benyújtott pályázatot. Egy 400 méteres utat zúzott betontörmelékkel javítanának fel, a Maroslelei út mellett 30 méter mélységű kézi pumpás kutat létesítenének, amelyre aggre­gátorral szivattyút is köthetnének a zártkerttulajdonosok.

Munkatársunktól

Sarkalyon sokan élnek kint életvitelszerűen, ezért is lenne szükség a fejlesztésekre. Fotó: Kovács Erika

Az Agrárminisztérium pályázatot írt ki zártkerti besorolású földrészletek fejlesztésének támogatására. A hódmezővásárhelyi önkormányzat a külterületen elhelyezkedő zártkertek, kiskertek megközelítését szolgáló földút, és az ehhez kapcsolódó csatornahálózat fejlesztésére, valamint öntözési célú kút kialakítására pályázik. Maximálisan 25 millió forintot lehet igényelni – derült ki az augusztus 10-i rendkívüli közgyűlésen.

A pályázat készítésekor több zártkertes területet is megvizsgáltak az önkormányzat szakemberei, végül Sarkaly fejlesztése mellett döntöttek.

A sarkalyi zártkertes övezetbe sokan költöztek ki az elmúlt időszakban. Távol van a város zajától, és lényegesen olcsóbb ott az élet, mint Vásárhelyen. Másfél évtizeddel ezelőtt a sarkalyiak legfontosabb kérése a kerékpárút volt, ami már megvalósult.

Sarkalyon sokan élnek kint életvitelszerűen, ezért is lenne szükség a fejlesztésekre.
Fotó: Kovács Erika

Ha az önkormányzat nyer a pályázaton, a 22100-as dűlőutat fejlesztenék, amely Sarkaly azon területét nyitná meg, amelyet a Maroslelei út és a 472-es számú elkerülőút fog közre. A 400 méteres út 34 ingatlant szolgál ki. Onnan két dűlőút is nyílik, amely további kertekhez vezet, vagyis a zártkerti övezet nagy forgalmú útjának számít. Esős időben viszont rendkívül nehezen járható, a csapadékvíz-elvezető rendszere elhanyagolt.

A kertek megközelítésére szolgáló fő dűlőút minőségének javításától és az öntözési célú vízvételezési lehetőségétől azt várja az önkormányzat, hogy a kerttulajdonosok nagyobb kedvvel hasznosítják majd a tulajdonukat. Vagy művelik, vagy eladják, a lényeg, hogy kevesebb legyen a parlagon hagyott, gazos terület.

A fő dűlőút állapotát 3 méter szélességben zúzott betontörmelékkel javítanák fel, a szikkasztó csapadékvíz-elvezető árokrendszert pedig profiloznák. A kút helyének kiválasztásánál arra törekedett az önkormányzat, hogy a környezetében a vízvételezési időre gépjárművel is meg lehessen állni. Végül a dűlőút Maroslelei út felőli végét határozták meg a helyszínéül. Harminc méter mély kézi pumpás kút kialakítását tervezik egy szivattyúcsonkkal, így lehetőséget biztosítanának arra is, hogy nagyobb mennyiségű vizet vételezhessenek a lakosok – amennyiben nyer a pályázat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában