Csoda kell a sikerhez

2021.08.09. 18:02

Kovácsné Faltin Erzsébet Gizella királyné szentté avatásáért küzd

Kovácsné Faltin Erzsébet évtizedek óta kutatja első magyar királynénk életét és jellemét, szívügyének tekinti Gizella szentté avatását. Nézetei szerint ez nem csupán az egyház ügye, hanem egyenesen államérdek.

Koós Kata

Többéves, megfeszített kutatómunka eredménye a volt mezőhegyesi polgármester A királyné című regénye. Fotó: Török János

Fotó: Török János

A Csongrád Megyei Honismereti Egyesület tagjaként az ezredfordulón vett részt Kovácsné Faltin Erzsébet, volt mezőhegyesi polgármester egy országos konferencián, mely az első lépést jelentette a Gizella királyné szentté avatásáért folytatott missziójában.

Egy elhangzott előadás kapcsán merült fel ugyanis a gondolat néhány résztvevőben, hogy behatóbban kellene tanulmányozni a hajdani magyar királynék történeti jelentőségét. A kezdeti lelkesedés a többségből gyorsan elillant, Erzsébet azonban kitartott az elhatározás mellett.

Többéves, megfeszített kutatómunka eredménye Kovácsné Faltin Erzsébet A királyné című regénye. Fotó: Török János

Főiskola és betegágy

Hogy miért éppen államalapító Szent István királyunk feleségének személye lett a szívügye?

– Veszprémben jártam államigazgatási főiskolára, ahol minden zárthelyi dolgozat előtt megsimogattam az Istvánt és Gizellát ábrázoló szobor alakjainak lábait. Majdnem minden dolgozatom sikerült is

adta meg a választ mosolyogva.

Hozzátette, a konferencia után nem sokkal néhány komolyabb műtéten esett át, melyek után hosszabb gyógyulási időszak következett. Ez idő alatt a vállalásáról tudó ismerősei mintegy ötven kilogrammnyi háttéranyagot küldtek számára, hogy segítsék kutatásait.

– Emlékszem, néhány dupla füzetlapot ragasztottam össze, függőlegesen az évszámokat, vízszintesen az azokhoz kapcsolódó neveket és eseményeket írtam össze. Ahogy bővült a mátrix, a különböző forrásokat olvasva ellentmondásokra bukkantam, melyeket ki kellett bogozni. Izgalmas feladat volt – fejtette ki.

Példakép

Kétévnyi megfeszített kutatómunka után elkészült 2008-ban Faltin Erzsébet A királyné című regénye, melynek 2019-ben második kiadása is megszületett. A precíz történelmi felkészültségről tanúskodó műben a kor legfontosabb eseményeinek bemutatása mellett nemcsak Gizella királyné élettörténete, de jelleme is megelevenedik az olvasók számára.

A gyermek, a feleség, a meny és az anya támogató, önzetlen, határozott, mégis gyengéd és istenfélő személyisége, aki a szerző szerint példa lehet minden nő számára.

– Első királynénknál nagyszerűbb, a magyar nemzet érdekeit jobban szem előtt tartó teremtés nem állt még országunk királya mellett, de királynőként sem találunk még egyet

vallja.

Fotó: Török János

Szent a cél

Gizella szentté avatásának ügyét Gerhardt Hettler nyugalmazott passaui plébános karolta fel először, aki kutatásai során beazonosította a Gizella-kultusz nemzetközi helyszíneit. Magyarország mellett Erdélyben talált rá a Gizella-tisztelet helyszíneire.

A passaui püspökség a szentté avatási eljárás elindításának jogát a Veszprémi Érsekségre ruházta, mely írásbeli szándékát megküldte a szentszéknek.

Időközben Kovácsné Faltin Erzsébet szorgalmazására szegedi székhellyel megalakult a Civil Szeretet Kurázsi Társaság, melynek a jótékonyság mellett legfőbb célja a szentté avatás elősegítése.

Passauban már dokumentáltak Gizellához kötődő csodatételt, de további csodákra is szükség van a szentté avatásához.

Összegyűjtésük céljából a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Civil Szeretet Kurázsi Társaság májusban egy míves ládát adományozott az arad-gáji Szent Gizella-templom számára, melynek közössége az elnevezés révén már a templom 1858-as felszentelésekor elkötelezte magát az ügy mellett.

– Gizella királynénk szentté avatása nem csupán az egyház ügye, hanem államérdek. Szükségünk van példájára mai, önzéssel teli világunkban – szögezte le Faltin Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában