Hiánypótló beruházás

2021.08.02. 13:30

Hulladékudvar nyílt Szőregen – mutatjuk mit adhat le itt

Kiss Anna

Szeged - Szőreg 2021.08.02. Hulladékudvar átadása Képen: Makrai László környezetgazdálkodás vezetője és Ambramov András képviselő Fotó: Török János TJ DM délmagyar

Fotó: Török János

– Az elektronikai hulladéktól kezdve, a háztartási veszélyes hulladékon át, a zöld- és építési hulladékig mindent le lehet adni egy köbméteren belül. Mindent, ami nem kommunális hulladék, hiszen azért házhoz megyünk – mondta el hétfőn Szőregen Makrai László, a Szegedi Hulladékgazdálkodási NKft. ügyvezető igazgatója.

A városrészben ugyanis hulladékudvart nyitottak a Magyar utca és a Gyár utca sarkán 1050 négyzetméteren mintegy 55 millió forintból.

Az igazgató jelezte, ez a beruházás része annak a 7,5 milliárd forintos fejlesztési csomagnak, amit jelentős kormányzati támogatással valósítanak meg a megyeszékhelyen, és amiből 55 ezer szelektív hulladékgyűjtő edényt vásároltak és osztottak szét a szegediek körében. Továbbá új gépeket vásároltak, és megújították a központi hulladéklerakó válogatómű-rendszerét is.

Makrai László jelezte: 25 éve fennálló hiányt pótoltak a most átadott hulladékudvarral. Az Újszegeden és a Szőregen élőknek nem kell már Újszentivánra vinniük a nagy mennyiségű szelektív szemetüket, eddig ugyanis ott tudták leadni a lakók az önkormányzatok megállapodása révén. Hozzátette, így már 9 udvar működik Szegeden, a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket pedig több helyen is felszámolják, mert azokat nem rendeltetésszerűen használják a szegediek.

A Magyar utca és a Gyár utca sarkán 1050 négyzetméteren mintegy 55 millió forintból hozták létre az udvart. Fotó: Török János

 

Az igazgató beszámolt arról is, hogy Szegeden évről-évre 1000 tonnával növekszik az összegyűjtött szelektív hulladék mennyisége.

2019-ben 5 ezer, 2020-ban 6 ezer tonna volt, így abban bíznak, hogy idén elérjük a 7 ezer tonnát, ami a kommunális hulladék 10 százalékát jelentené – tette hozzá.

Az udvar megnyitóján Avramov András önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy a beruházás által megoldódott a kertvárosi rész egyik legnagyobb gondja, a zöld hulladék lerakása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában