Számoltak a veszteséggel

2021.08.18. 10:00

Kiszáradt a facsemeték egy része a hőségtől a Laposon

Húsz elöregedett, balesetveszélyes nyárfát vágtak ki tavaly a Laposon, a pótlásra ültetett facsemeték egy része kiszáradt. Az Ativizig belekalkulálta a veszteséget a telepítésnél, dupla annyi fát ültettek, mint amennyit kivágtak: akkor pótolnak, ha jóval nagyobb mennyiség pusztul el.

Farkas Judit

20210812 Szeged Kiszáradt a Laposon kivágott fák helyére telepített csemeték egy része. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Nemcsak az újra kiépített szabadstrand hozott idén változást Szegeden, a Laposon, hanem a magas fák egy részének eltűnése is. Tavaly novemberben lapunk is megírta: dőlésveszély miatt ki kellett vágni a híd és az egykori kalandpark között a nagy nyárfák jó részét.

A helyükre 40 darab őshonos facsemetét telepített a hullámtérben az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Olvasói jelzést kaptunk, miszerint a csemeték egy része kiszáradt, és van a területen egy nagy platánfa, ami meglehetősen megdőlt oldalra.

A Laposon járva mi magunk is láttuk, hogy a facsemeték egy része csakugyan kiszáradt, ér­­deklődtünk az Ativizignél, tervezik-e az elpusztult fák cseréjét, illetve igényelnek-e a csemeték öntözést a hőhullámos időszakokban?

A kivágott fák pótlására telepített csemeték egy része kiszáradt a Laposon, de jóval többet ültettek, mint amennyit kivágtak. Fotó: frank Yvette

Kozák Péter, az Ativizig igaz­­gatója azt válaszolta, az igazgatóság 2020 végén külső vállalkozóval távolíttatta el a Belvárosi híd és a Tisza-parti volt kalandpark közötti területen álló túlkoros és nagy méretű nemes nyárfákat. A húsz kivágott fa pótlására 40 őshonos csemetét ültettek el, és azóta az Ativizig szakemberei rendszeresen tartanak helyszíni szemlét a területen. Maguk is tapasztalták, hogy az elültetett facsemeték közül néhány nem hajtott ki, illetve a nyári hőségben kiszáradt.

Ezzel a várható veszteséggel az ültetés során számoltak, többek között ezért is ültettek jóval nagyobb darabszámú facsemetét, mint ami előtte volt a területen. Erre tekintettel, megtudtuk, öntözést nem tervezett és nem is végzett a vízügyi igazgatóság.

Az Ativizig vezetője el­mond­­ta: ha a rendeletben előírt, szokásos őszi felülvizsgálat során a jelenleginél jóval nagyobb facsemete-pusztulást tapasztalnak a szakemberek, úgy a szükséges pótlásokat elvégzik – amennyiben erre a szükséges anyagi forrás rendelkezésre áll. Az Ativizig a visszamaradt idősebb platánfák közül jelenleg nem tervez egyet sem eltávolítani, így a kissé ferde, de nem balesetveszélyes egyedet sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában