Az új ruzsai úton tanult meg biciklizni

2021.08.12. 11:10

Marci a legboldogabb – Hatmillióval támogatták a lakók a Vitéz sori út aszfaltozását

Lakossági összefogással, hozzájárulással és önkormányzati támogatással készült el Ruzsán, a település külterületén lévő Vitéz sori út új burkolata. A három és fél éves Csányi Marci gyorsan ki is használta a lehetőséget: itt tanult meg biciklizni.

Arany T. János

Fotó: Kuklis István

Tavaly ősszel számoltunk be róla, hogy több év várakozás után végre aszfaltburkolatot kapott a Ruzsa külterületén lévő, Üllést Zákányszékkel összekötő földút. A lakók annyira örültek, hogy végre elkészül az út, hogy ők is beszálltak a költségekbe és több millió forintot kalapoztak össze, hogy ennek egy oldalága is szilárd burkolatot kapjon.

Nem ért össze

A történet a hetvenes években kezdődött, amikor a földutat elkezdték építeni az üllési és a zákányszéki útról befelé, de soha nem ért össze. Eddig. Sánta Gizella polgármester elmondta, a vidékfejlesztési programban még 2017-ben nyújtottak be pályázatot az út felújítására.

– Sajnos a tanyán, külterületen élőket ritkábban tudjuk támogatni, mint szeretnénk, ezért örültünk a lehetőségnek. Tavaly jutottunk el odáig, hogy meg tudjuk valósítani a felújítást

ismertette a beruházás kezdeteit Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere.

Hatmilliót gyűjtöttek

A beruházás mindenki nagy örömére elkészült, de volt egy olyan szakasza, aminek a pályázati pénzből csak az alapját tudták megcsináltatni, ezért mint a polgármester mondta, az útburkolat stabilizálása közösségi összefogással és az önkormányzat támogatásával valósult meg. Ez pontosan azt jelenti, hogy a szükséges 30 millió forintból hatot a lakók gyűjtöttek össze.

– Ez a korábban felújított út egy kisebb oldalága, ami tanyákkal sűrűn lakott, de a burkolattal ellátása nem volt benne a pályázatban – magyarázta.

Csányi Marcinál jobban kevesen örülnek az aszfaltburkolatot kapott Vitéz sori útnak: a három és fél éves ruzsai kisfiú itt tanult meg kerékpározni. Fotó: Kuklis István

Homok helyett aszfalt

Csányi Veronikáék háza is az út mentén található, ő azt mondta, kivétel nélkül mindenki támogatta a munkálatokat a lehetőségeihez képest, mert úgy látják, ez hatalmas lehetőség az itt élőknek. Csányiéknál az édesanya, a három és fél éves Marci mellett két unokatestvér, Villő, Vitéz és Bobby, a német juhászkutya fogadott minket.

Marci alig várta, hogy biciklire pattanhasson és kerekezhessen egyet a fotó kedvéért fel és alá.

– Ez itt tömény homok volt, ami bokáig ért. Az hagyján, hogy biciklivel nem tudtunk közlekedni, de egy idő után már autóval sem

– mutatta a ma már sima aszfalttal burkolt utat Vera.

A néhány hete elkészült új burkolatnak annyira örülnek Csányiék, hogy azóta nem csak hétvégén, hanem minden este rendszeres program náluk a közös családi kerékpározás. Ennek valószínűleg Marci örül a legjobban, a kisfiú ugyanis nemrég tanult meg biciklizni az új, közösségi összefogásból elkészült úton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában